
Het kabinet heeft een nieuw wetsvoorstel ingediend dat een einde moet maken aan de ‘spaarpot op zee’. Hiermee worden structuren bedoeld waarmee bedrijven belasting ontwijken door gebruik te maken van hybridemismatches.
‘Spaarpot op zee’
Met hybridemismatches kunnen internationale bedrijven profiteren van de verschillen tussen de vennootschapsbelastingstelsels van landen. Bijvoorbeeld doordat een betaling aftrekbaar is, maar nergens wordt belast. Of dat een betaling meermalen aftrekbaar is. Het bekendste voorbeeld van zo’n hybridemismatch is de CV/BV-structuur, ook wel de ‘spaarpot op zee’ genoemd. Vooral bedrijven uit de Verenigde Staten hebben met deze structuur de belastingheffing over hun wereldwijde winsten over lange tijd kunnen uitstellen. Het wetsvoorstel ATAD2 (Anti Tax Avoidance Directive) moet hier een einde aan maken.
In werking op 1 januari 2020
ATAD2 is een logisch vervolg op ATAD1. Deze is op 1 januari van dit jaar in werking getreden. Dat heeft onder meer geleid tot de earnstrippingmaatregel: een algemene renteaftrekbeperking in de vennootschapsbelasting. Het is de bedoeling dat ATAD2 op 1 januari 2020 in werking treedt. ATAD2 wordt dan eveneens in andere landen ingevoerd, zodat hybridemismatches effectief kunnen worden bestreden.
Lees ook:
CPB-rapport Belastingontwijking: Bermuda belangrijkste bestemming voor royalty’s
Shell Nederland-baas Van Loon toch naar Tweede Kamer om over belastingontwijking te praten