Een deal tussen Frankrijk en Duitsland

Overigens, Christine Lagarde, directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), kan worden benoemd tot nieuwe president van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat meldden bronnen in Brussel aan persbureau Reuters. Naar verluidt is de benoeming van de 63-jarige Lagarde bij de ECB een deal tussen Frankrijk en Duitsland. Het voorstel om de Française te benoemen tot centralebankpresident zou komen van de Franse president Emmanuel Macron en zijn voorgelegd aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Merkel heeft volgens de ingewijden positief gereageerd op het voorstel.

Overigens gonst de naam van Lagarde al langer rond als mogelijke nieuwe president van de ECB. Ze heeft eerder ontkend kandidaat te zijn voor de toppositie. De huidige ECB-president Mario Draghi treedt eind oktober af. Lagarde staat sinds 2011 aan het hoofd van het IMF en werd in 2016 herkozen voor een tweede termijn van vijf jaar.