
De gevolgen van het beleid van president Trump hebben inmiddels geleid tot een handelsoorlog tussen de VS en China en de impact op de wereldeconomie blijft niet onopgemerkt. ABN AMRO brengt het in het wekelijkse Macro Weekly in kaart wat de gevolgen zijn en brengt de groeiraming voor de VS naar beneden.
Tweede wapenstilstand
Het kwam voor ABN AMRO niet als een grote verrassing dat het presidentschap van Trump leidde tot een toename van het protectionisme en mercantilisme in de VS. Evenmin was het voor een verrassing dat China het belangrijkste doelwit van het gewijzigde Amerikaanse beleid werd. Lastiger te voorspellen was hoe dit protectionisme zou worden ingevuld. En vrijwel onmogelijk om te voorspellen, maar wel nog steeds van grote invloed op de financiële markten, zijn de vele wendingen tot dusverre in de handels- en technologie-oorlog tussen de VS en China. Eind juni kwamen Trump en Xi in Osaka een tweede wapenstilstand overeen.
Nieuwe heffing tot 15 december uitgesteld
Het eerste bestand, dat eind 2018 in Buenos Aires werd gesloten, hield nog vijf maanden stand, maar het bestand van Osaka werd binnen ongeveer een maand verbroken. Op 1 augustus kondigde de Amerikaanse president Trump een nieuwe heffing van 10% aan voor de resterende USD 300 miljard aan goederen die uit China worden ingevoerd. En afgelopen dinsdag, binnen twee weken nadat het bestand werd verbroken, kondigde de VS aan dat deze nieuwe heffing voor ongeveer de helft van de betreffende goederen tot 15 december is uitgesteld. De reden die voor dit uitstel werd gegeven, is dat Amerikaanse consumenten dan geen last hebben van de hogere heffingen bij hun inkopen tijdens het vakantieseizoen eind dit jaar.
Spanningen in Hong Kong en Argentinië
Later in de week legde Trump in een van zijn tweets ook een verband tussen de aanhoudende protesten in Hongkong en het handelsconflict. Hij zinspeelde ook op een mogelijke volgende ontmoeting of een telefoongesprek met Xi. De aandelenmarkten reageerden positief op het uitstel, maar de vreugde was van korte duur. Ongerustheid over de mondiale groeivertraging kreeg snel weer de overhand. Daarnaast broeiden problemen in onder meer Hongkong en Argentinië. Ook gaf China aan dat het ondanks het uitstel vergeldingsmaatregelen zou nemen. Toch zorgde aan het eind van de week de hogere detailhandelsomzet in de VS voor enig respijt op de beurs.
Ondernemersvertrouwen en bbp-groei vrijwel overal afgenomen
Ondanks alle onzekerheden rond en wendingen aan het handelsfront, is één ding zeker, namelijk dat de escalatie van de handels- en technologieoorlog tussen de twee grootste economieën van de wereld forse tegenwind oplevert voor de mondiale industriële activiteit. En ook voor de (grensoverschrijdende) investeringen en de wereldhandel. De remmende werking van deze handelsspanningen is zo sterk geworden dat het ondernemersvertrouwen en de bbp-groei vrijwel overal zijn afgenomen. Om deze reden heeft ABN AMRO, nadat in juni de ramingen voor veel landen al naar beneden zijn bijgesteld. Kort geleden zijn ook onze groeiraming voor de VS, de eurozone en verschillende opkomende markten verder verlaagd. Ook zijn de verwachtingen ten aanzien van het beleid van centrale banken aangepast. ABN AMRO verwacht nu nog meer verruiming in de VS en de eurozone. Tot slot zijn de prognoses voor rentetarieven, valuta’s en verschillende grondstoffen bijgesteld.
Lees ook:
Toenadering China en VS in handelsconflict
CFO van ASML hekelt afhankelijkheid van VS en China