
Chinese bedrijven investeerden in de eerste helft van 2019 slechts 12,3 miljard dollar in de economieën van Europa en Noord-Amerika. Dit blijkt uit een rapport van internationaal advocatenkantoor Baker McKenzie en onderzoeksinstituut Rhodium Group.
Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar is het aantal investeringen in Europa (9 miljard dollar) en de Verenigde Staten (3,3 miljard dollar) met 18 procent gedaald. Voor Nederland zakte de Chinese investeringen in de eerste helft van 2019 zelfs met 95 procent naar 50 miljoen (900 miljoen in dezelfde periode in 2018).
Wereldwijd namen Chinese deals af
Niet alleen Europa en de Verenigde Staten zagen het afgelopen halfjaar de Chinese ‘Foreign Direct Investments’ (FDI) teruglopen. Wereldwijd namen het aantal door een Chinese partij aangekondigde M&A-deals met maar liefst zestig procent af, naar een totaal van slechts 20 miljard dollar.
“In de huidige turbulente geopolitieke omstandigheden zijn Chinese investeerders selectiever geworden in het sluiten van overeenkomsten en het doen van buitenlandse investeringen”, zegt Wibren Veldhuizen, partner bij Baker McKenzie. “Je ziet verschillende alternatieve strategieën in de markt, waaronder samenwerking met private equity-beleggers. Ook zoeken Chinese partijen hun geluk weer dichterbij huis, of kijken ze simpelweg de kat uit de boom. Er is nog voldoende Chinees kapitaal voor investeringen, maar wat Chinese investeerders vermijden is politiek gevoelige of complexe investeringen in deze onzekere geopolitieke tijden.”
Automotive populaire sector voor investeringen
Wat bijdraagt aan de forse afname van het aantal Chinese investeringen in Nederlandse bedrijven, is de huidige voorkeur voor bepaalde sectoren. “Chinese investeerders richten zich momenteel het liefst op sectoren met beperkt toezicht”, zegt Veldhuizen. “Ze gaan selectief te werk om strenge regelgeving te voorkomen, zowel in eigen land als in Europa en de VS.”
In de eerste helft van 2019 waren consumentenproducten en -diensten en de automotive-industrie goed voor driekwart van de totale transactiewaarde in zowel Europa als Noord-Amerika. In beide continenten was de automotive-industrie de op één na hoogste sector die Chinese investeringen ontving. Dit kwam voornamelijk door twee grote deals. In Europa verwierf Evergrande 51 procent van de aandelen van elektrische autofabrikant NEVS voor 930 miljoen dollar en een zeventig procent belang in het Nederlandse e-Traction. In Noord-Amerika werden de elektrische batterijactiviteiten van Nissan overgenomen door Envision Energy.
94 procent investeringen komt uit de private sector
Vergeleken met de absolute top in 2016-2017 is de gemiddelde omvang van Chinese investeringen in het buitenland de afgelopen twee jaar fors afgenomen. De gemiddelde transactiegrootte in Europa bedroeg in de eerste helft van 2019 143 miljoen en in de Verenigde Staten slechts 35 miljoen dollar. In 2017 was dit nog 526 miljoen (Europa) en 209 miljoen (VS) dollar.
Opvallend is dat het aantal investeringen door Chinese staatsbedrijven en -fondsen in Europa en Noord-Amerika aanzienlijk is gedaald. Zo zakte hun aandeel in het totaalaantal investeringen het afgelopen jaar tot slechts acht procent in de VS en zes procent in Europa. 94 procent van de Chinese investeringen in Europa komt nu uit de private sector, terwijl publieke investeringen in de vijf jaar daarvoor goed waren voor meer dan de helft van het Chinese investeringskapitaal.
Handelsconflicten hebben aanzienlijk effect
“De aanhoudende handelsconflicten tussen de VS en China, en met name de onvoorspelbaarheid van de ontwikkelingen daarin, hebben uiteraard een aanzienlijk effect op de algehele marktcondities”, zegt Paul Amberg, partner bij Baker McKenzie en gespecialiseerd in internationale commercie en handel. “De zorgen omtrent China lopen als een rode draad door de handelsgeschillen maar spelen ook een belangrijke rol bij Amerikaanse overwegingen als het gaat om nationale veiligheid. Zo heeft toezichthouder CFIUS de regels verscherpt, met name rondom opkomende technologieën en aankomende veranderingen aan exportcontroles. Daarnaast nemen de controles van Europese regelgevende instanties ook toe.”
Geen zicht op enorme toename
Vooruitkijkend is er geen zicht op enorme toenames van Chinese investeringen. “In het najaar gaat een nieuwe Europese Commissie aan de slag met een geheel vernieuwde vijfjarenagenda die waarschijnlijk een hardere aanpak van China bevat”, zegt Veldhuizen. “Tegelijkertijd moeten we ons realiseren dat China momenteel slechts een laag niveau van uitgaande directe investeringen kent, in vergelijking met de grote potentie van de omvangrijke Chinese economie. Een hernieuwde opleving van de directe Chinese investeringen in de toekomst is dus te verwachten, de vraag is alleen wanneer.”
Lees ook
KPMG: Economische en politieke onrust tempert investeringen in startups
Kabinet werkt aan investeringstoets voor overnames