
De Europese Centrale Bank (ECB) grijpt flink in om de Europese economie te stimuleren. De centrale bank verlaagt de depositorente en gaat opnieuw obligaties opkopen om zo de afzwakkende Europese economie te stimuleren.
De depositorente gaat naar min 0,5 procent, van min 0,4 procent eerder. Als banken geld in Frankfurt stallen moeten ze daar nu dus meer geld op toeleggen. Wel komt de centrale bank met maatregelen om de pijn voor financiële instellingen te verzachten. Verdere renteverlagingen sluit de ECB niet uit. De herfinancieringsrente blijft op 0 procent. Dat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de ECB.
Nieuw opkoopprogramma voor obligaties
Verder begint de ECB per 1 november met een nieuw opkoopprogramma voor obligaties met een maandelijkse omvang van 20 miljard euro. Dit programma zal lopen zolang als nodig is. De centrale bank stopte eind vorig jaar met een eerder opkoopprogramma dat een looptijd van vier jaar had met een totale omvang van 2600 miljard euro.
European Central Bank, acting quickly, Cuts Rates 10 Basis Points. They are trying, and succeeding, in depreciating the Euro against the VERY strong Dollar, hurting U.S. exports…. And the Fed sits, and sits, and sits. They get paid to borrow money, while we are paying interest!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 12 september 2019
Substantiële monetaire steun
ECB-president Mario Draghi verklaarde in een toelichting dat het gaat om “substantiële” monetaire steun. Het blijft nodig om de economie aan te jagen omdat de zwakte is toegenomen. Hij verlaagde de prognoses voor groei en inflatie in de eurozone. Draghi draagt eind volgende maand het stokje over aan Christine Lagarde. De Française was eerder directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De 63-jarige Lagarde wordt de eerste vrouw die voorzitter bij de ECB wordt.
Op de financiële markten wordt gezegd dat Draghi met deze nieuwe monetaire versoepeling wederom een “bazooka” tevoorschijn haalt. De Europese economie kampt met flinke tegenwind van de handelsspanningen, de afkoelende wereldeconomie en de onrust door de brexit.
Is er een kredietcrisis? Is liquiditeit opgedroogd? Zijn er meer slechte leningen? Hebben we deflatie? Of een diepe recessie? Schiet de werkloosheid omhoog? Is de euro te duur, de rente te hoog, de beurs te laag?
Allemaal niet. Waarom dan toch dit extreme ECB-crisispakket?
— Mathijs Bouman (@mathijsbouman) 12 september 2019
Twijfels over hervatting
Overigens hebben verschillende centralebankpresidenten in Europa twijfels geuit over een hervatting van het opkopen van obligaties, waaronder Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) en Jens Weidmann van de Duitse Bundesbank. Nu was er wel brede overeenstemming over het opkoopprogramma bij de ECB, aldus Draghi. De 72-jarige Draghi stond acht jaar lang aan het hoofd van de ECB. De Italiaan trad in 2011 aan, als opvolger van Jean-Claude Trichet.
‘Veel weerstand binnen ECB tegen stimulus’
In tegenstelling tot wat president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) zei, was er juist veel weerstand tegen het hervatten van het opkoopprogramma. Verschillende landen zagen de stap niet zitten. Onder meer Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB), Jens Weidmann van de Duitse Bundesbank en François Villeroy de Galhau van de Banque de France verzetten zich tegen de maatregel, schrijft persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Behalve Nederland, Duitsland en Frankrijk zagen ook Oostenrijk en Estland weinig in het hervatten van de stimuleringsmaatregelen. Verder waren ECB-directieleden Sabine Lautenschläger en Benoît Cœuré geen voorstanders van het plan. Tijdens Draghi’s acht jaar aan het roer van de ECB is er zelden zoveel weerstand tegen een beleidsbeslissing geweest. De Italiaan draagt eind volgende maand het stokje over aan Christine Lagarde.
Whatever it takes
Volgens ING-econoom Carsten Brzeski is dit het definitieve “whatever it takes”-moment voor scheidend ECB-president Mario Draghi. Daarmee refereert hij aan de inmiddels beroemde toespraak van de centralebankier in 2012, op het hoogtepunt van de Europese schuldencrisis. Draghi verklaarde toen er alles aan te zullen doen om de euro overeind te houden, “whatever it takes”. Het moet nu nog blijken of deze stappen voldoende zijn om de economische groei en inflatie aan te jagen, schreef Brzeski.
Verlaging valt minder uit dan verwacht
Een kenner van Danske Bank noemde het open einde van het opkoopprogramma een verrassing. De verlaging van de depositorente met 0,1 procentpunt naar min 0,5 procent viel wat minder sterk uit dan de analist van de Deense bank had verwacht. Op de financiële markten werd namelijk ook rekening gehouden met de mogelijkheid voor een verlaging met 0,2 procentpunt.
Omvang redelijk bescheiden
Volgens ABN AMRO komen de stappen van de ECB redelijk overeen met de verwachtingen, al is de omvang van het opkoopprogramma nog relatief bescheiden. Economen van de bank verwachten dan ook dat dit in de toekomst nog vergroot zal kunnen worden. Wel heeft de ECB voor het eerst gezegd dat het opkoopprogramma zolang zal lopen als nodig is, aldus ABN AMRO.
Lees ook
Fed verdeelt over rente in VS
Trump wil negatieve rente