
Pensioenfonds ABP werkt met andere grote pensioenfondsen en -uitvoerders aan een plan waarmee op korte termijn kortingen op de pensioenen voorkomen kunnen worden. De fondsen ergeren zich er aan dat ze wel veel rendement boeken, maar dat deelnemers daar door de aanhoudende lage rente al jaren niet van profiteren.
Er dreigt voor miljoenen Nederlanders een verlaging van hun pensioen
Momenteel dreigt er voor miljoenen Nederlanders een verlaging van hun pensioen. Volgens ABP is dit vooral een gevolg van de oude regels voor pensioenfondsen, terwijl eerder dit jaar in het pensioenakkoord afspraken zijn gemaakt over het vernieuwen van het pensioenstelsel.
“Onze experts kijken nu naar een manier om vanuit het perspectief van dat nieuwe pensioen naar de huidige kortingsregels te kijken”, zei ABP-voorzitter Corien Wortmann-Kool vrijdag in De Telegraaf. “We kunnen het ons niet meer permitteren om eerst twee jaar te studeren. Dit heeft haast.”
Nieuwe regels waarin ook rendement wordt meegerekend
De fondsen denken aan nieuwe regels waarin naast de risicovrije rente ook een stukje rendement wordt meegerekend. Het is de bedoeling dat hun plan later dit jaar naar de vakbonden, werkgevers en het kabinet zal worden gestuurd. Die zijn bezig met de uitwerking van het pensioenakkoord en zouden het voorstel kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld een overgangsregeling voor volgend jaar.
Seniorenorganisatie ANBO reageert verheugd. Het plan van de fondsen is in lijn met wat de belangenclub zelf al langer zegt. “Je kunt niet uitleggen dat er straks gekort zou moeten worden, terwijl er toch voldoende geld in kas is”, aldus ANBO-directeur Liane den Haan tegen het ANP.
Rek is er een keer uit
Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) liet eerder deze week nog een heel ander geluid horen. “Uitstel van korten betekent dat de rekening doorschuift naar jongere generaties”, verklaarde DNB-president Klaas Knot. Hij gaf aan dat pensioenfondsen nu knopen moeten doorhakken. “Als je dit steeds voor je uitschuift, dan hou je ook steeds die onzekerheid. Dat hebben we nu al jaren gedaan, de rek is er een keer uit.”
Lees ook:
Ruim helft pensioenen bij ondermaats fonds
Dijsselbloem: ‘Je kunt korten pensioenfondsen niet voor je uit blijven schuiven’