
Het gaat accountantskantoren goed. Accountancy van morgen publiceerde de jaarlijkse top 30 en 29 kantoren vertonen groei en slechts een krimp. Wel blijkt dat 85 procent van de audit omzet wordt binnengehaald door vijf kantoren en is niet alle groei autonoom, er vonden eveneens een flink aantal overnames plaats.
RSM groeide met 22,2%
De top 30 kantoren vertonen 29 maal groei en eenmaal krimp. De gemiddelde groei van de 26 niet big 4-kantoren bedroeg ruim vijf procent. De Big 4 moeten de cijfers nog presenteren. Het kantoor dat daalt met 3,3 procent is HLB Van Daal. De krimp wordt veroorzaakt door de afsplitsing van Geleen. Het bedrijf dat een groei realiseerde met dubbele cijfers is RSM. Het bedrijf groeide met 22 procent. Voor 10 procent is de groei autonoom, voor het overige wordt de groei veroorzaakt door overnames (Accountantskantoor Hoogland en Philip Sidney). Rudolf Winkenius van RSM: ‘Deze autonome groei deed zich bij al onze disciplines voor: audit, tax en consulting. Onder deze laatste discipline valt onder meer Financial Advisory Services waaronder ook de M&A-praktijk valt. Daarnaast zijn wij goed in staat om medewerkers aan te trekken en aan ons te binden waardoor we deze hogere omzet ook kunnen ‘bemensen’.
De top 30
Op de tweede plaats van kantoren die groeien staat Mazars en daar wordt de groei van 16 procent veroorzaakt door de overname van Ten Kate Huizinga. Verstegen is met 15 procent groei een goede derde. Dit kantoor is sterk in de publieke sector en de zorg en realiseerde in die markt de meeste groei. Verstegen realiseert daarnaast een omzet van 172 k per fte. De hoge omzet per persoon houdt verband met de klantengroep: behalve de sterke vertegenwoordiging in de publieke sector en zorg, is het kantoor ook sterk in het grotere MKB.
*) Plek vorig jaar
Aan de andere kant zijn er een aantal kantoren die minder dan 2,5% groei laten zien. De Jong & Laan laat 0,3% groei zien en Schipper Groep en Baker Tilly 0,9%.
Bestuurlijke wisselingen van de wacht
In de top 30 heeft een wisseling van bestuurdersvoorzitters bij kantoren die niet tot de Big 4 behoren. Zo vertrok Peter Feijtel bij AcconAVM, Johan Evers bij De Jong & Laan, Manfred Zurhorst bij DRV en Frank Ponsioen bij Grant Thornton. Met name Feijtel en Evers zijn enige jaren de gezichten van de kantoren geweest en hebben grote invloed op de bedrijfsvoering gehad.
Last van de krappe arbeidsmarkt (?)
Gezien de groei van de kantoren, lijkt het niet aan de orde dat kantoren moeite hebben om aan goed personeel te komen. De omzet van de kantoren die niet tot de Big 4 behoren, stijgt met 5 procent en het personeelsbestand met 4 procent. De kantoren geven niettemin wel aan dat de groei wordt beperkt door de krappe arbeidsmarkt. Kantoren besteden daarnaast meer aandacht aan de branding van het kantoor. Uit de ontwikkelingen in het accountantsregister blijkt dat er een structureel probleem is als het gaat om de aanvoer van openbaar accountants. Zowel bij de RA als de AA zijn er tekorten en het aantal inschrijvingen bij de AA is te weinig om de vergrijzing op te vangen. Verder blijkt uit het register dat meer RA’s vertrekken naar een functie als accountant in business. Ook bij de fiscalisten is het aanbod lager dan de vraag. Daar komt bij dat de Belastingdienst momenteel vrij agressief mensen uit de accountancy werft en concurreert met onder meer vrij forse salarissen.
Lees ook:
Beursfonds Lavide kan geen accountantskantoor vinden (capaciteitsgebrek bij accountantskantoren)
Lichte kwaliteitsverbetering bij accountantskantoren