
Volgens de vijfde editie van de Global Transactions Forecast van Baker McKenzie en Oxford Economics daalt de waarde van fusies en overnames wereldwijd van 2,8 biljoen in 2019 naar 2,1 biljoen Amerikaanse dollar in 2020. Het rapport voorspelt ook een neerwaartse trend in initial public offerings-opbrengsten van, naar schatting, 152 miljard in 2019 naar 116 miljard dollar.
Ook in Nederland daalt de waarde van dit soort transacties. Waar in 2018 dealmaking nog 63,4 miljard dollar bedroeg, is dit in 2019 maar 26,8 miljard zijn en in 2020 24,6 miljard. Pas in 2021 krabbelt de economie weer op en wordt de waarde van dealmaking in ons land geschat op 35,7 miljard.
Meer weten over fusies en overname?
Volg een e-learning van The Finance Academy.
Nederland komt positief uit de verf
“Nederland komt op sommige gebieden positief uit de verf. Zo doen we het voor zo’n klein land uitzonderlijk goed op het gebied van handel”, aldus Mo Almarini van Baker McKenzie in Amsterdam. “Nederland is de vijfde grootste exporteur van goederen ter wereld. Daarnaast hebben we – afgezet tegen de grootte van ons bruto binnenlands product – zelfs de derde grootste aandelenmarkt. Nederland blijft dan ook een interessant land voor fusies en overnames.”
Vertraging wereldhandel
De vertraging van de wereldhandel, de teruglopende economische groei van Duitsland en de voortdurende onzekerheid over de Brexit zijn allemaal factoren die de Europese en Nederlandse dealactiviteit beïnvloeden. Er worden minder acquisities gedaan en tot overmaat van ramp hebben veel Europese regeringen, waaronder de onze, de regelgeving in 2019 aanzienlijk aangescherpt. Hetzelfde geldt voor de aandelenmarkten: veel Europese bedrijven waren terughoudend om in 2019 de gang naar de beurs te maken.
Trend zet zich door
Het rapport voorspelt dat deze trend zich in 2020 doorzet met een daling van de waarde van Europese fusies en overnames van 567 miljard in 2019 naar 427 miljard in 2020: een daling van 30 procent. Nederland ziet een daling zien van 26,8 miljard dollar in 2019 naar 24,6 miljard in 2020. Activiteiten zullen waarschijnlijk aantrekken in 2021, maar zorgen over een no-deal Brexit en potentiële handelskwesties tussen de EU en de VS kunnen het herstel schaden. De verwachting is dat fusies en overnames in 2021 een waarde zullen hebben van 35,7 miljard.
Politieke strubbelingen
“De wereldwijde IPO-activiteit is dit jaar traag geweest, voornamelijk vanwege politieke strubbelingen. We gaan een turbulent 2020 tegemoet, maar er is nog steeds behoefte aan kapitaal, en de markt, met name in Noord-Amerika, is relatief robuust. Er is een licht aan het einde van de tunnel in 2021, wanneer de Brexit wordt opgelost en Europese economieën stabiliseren”, zegt Koen Vanhaerents van Baker McKenzie.
Wereldwijd
Hoewel het aantal transacties zal dalen, zijn er drie belangrijke factoren die transacties juist stimuleren:
• Technologische disruptie: in alle sectoren zullen bedrijven proberen geavanceerde digitale toepassingen (die ze niet zelf kunnen maken) aan te schaffen om concurrerend te blijven.
• Activistische fondsen en stakeholder-kapitalisme: activistische investeerders en aandacht voor stakeholder-kapitalisme stimuleren besturen om te reorganiseren.
• Private equity dry powder: private equity-investeerders kunnen kansen grijpen die worden gecreëerd door marktvolatiliteit, waardoor transactievolumes overeind blijven.
“Vergis je niet – deals worden gesloten, maar een daling is onvermijdelijk gezien de aanhoudende onzekerheid op het gebied van handel en regelgeving,” zegt Ai Ai Wong van Baker McKenzie. “We weten dat er over de hele wereld veel investeerders en bedrijven met kapitaal aan de zijlijn staan te wachten om vooruitgang te boeken met binnen- en buitenlandse deals.”
Lees ook
Overnameprooi techreuzen soms amper in beeld
Overnamedeals staan vaker op losse schroeven