
De seinen lijken op rood te staan. Keer op keer krijgen we waarschuwingen. Uit diverse hoeken.
Allereerst van Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank. Die haalde zijn bazooka tevoorschijn. De ECB’er verlaagde de depositorente nog verder en ging opnieuw obligaties opkopen om zo de afzwakkende Europese economie te stimuleren. Dat kwam hem op een hoop kritiek te staan. De Tweede Kamer stuurde zelfs een brief naar de ECB om te klagen over de gevolgen van de negatieve rente voor Nederlandse spaarders en pensioenen.
Gure wind
Waarschuwing twee kwam van Laura van Geest, directeur van het Centraal Planbureau. De Nederlandse economische groei loopt volgens haar door de gure wind uit het buitenland terug. De koopkracht ontwikkelt zich evenwel in 2020 positief, door de stijging van de reële lonen en lastenverlichtingen. “Maar de niet-geringe neerwaartse risico’s voor de economie zijn verder toegenomen”, stelt Van Geest. “Het Amerikaanse handelsbeleid plus de reacties daarop, de toegenomen kans op een chaotische Brexit en de politieke ontwikkelingen in Italië zijn belangrijke bedreigingen voor de Nederlandse economie.”
Negatief effect
Meer recent kwam de derde waarschuwing. Van David Malpass, president van de Wereldbank. Handelsspanningen, onzekerheid rond de brexit en tegenvallende economische cijfers in Europa hebben een negatief effect op de wereldwijde economische vooruitzichten. Dat zei de president in een speech voor de jaarlijkse ontmoeting tussen de Wereldbank en het IMF. “De wereldwijde groei vertraagt”, aldus de in april aangetreden topman.
Alle groei monetair
Maar tegelijkertijd denk ik ook dat de overheid meer ruimte heeft. Of, zoals Draghi het assertief verwoordde in zijn repliek aan de Tweede Kamer: “De negatieve rente heeft de economie in de eurozone aangejaagd. We zijn het hier eens dat het beste voor de groei is als landen met een lage staatsschuld de economie stimuleren door meer uit te geven. Die fiscale stimulering had het beleid van de ECB overbodig gemaakt. Maar tot nu toe is bijna alle groei in de eurozone gekomen door onze monetaire politiek.”
Wordt het een briesje of krijgt u de volle laag?
In het verlengde daarvan zijn ook de woorden van Mike Nawas, associate professor financial markets, verderop in dit magazine interessant: “Er is geld. De overheid moet het alleen durven uitgeven. Ik ben bullish dat dat ook gaat gebeuren. Nederland heeft mooie jaren voor zich.” Ik ben daarom benieuwd naar uw reactie als CFO. Bent u bear of bull? Want natuurlijk, de markt voor herfinancieringen ligt er mooi bij. Maar die gure wind kan ineens verder opzetten. Vanuit bijvoorbeeld de handelsoorlog, economisch mindere cijfers of de brexit… Het hangt er maar vanaf waar in de markt u zit of u de volle laag krijgt of dat het een briesje wordt. Maar het in elk geval verstandig om het dak te repareren nu de zon nog schijnt.
Ronald Bruins, hoofdredacteur Executive Finance (ronaldbruins@vakmedianet.nl)
Lees ook
Nederlandse economie groeit met 0,4 procent, begrotingsoverschot op 1,8 procent
CPB: Vaart gaat uit de economie