
Ongeacht de datum of de vorm van Brexit verkiezen financiële bedrijven in toenemende mate de Europese Unie boven het Verenigd Koninkrijk. Dat is gunstig voor de Nederlandse kapitaalmarkt. Met name handelshuizen, beursplatforms, payment providers en fintech-bedrijven verruilen Londen voor Amsterdam.
De ingezette trend is onomkeerbaar, omdat bedrijven zich vanwege de aanhoudende politieke instabiliteit en onzekerheid in het Verenigd Koninkrijk zich bij voorkeur nu vestigen binnen de meer voorspelbare Europese Unie. Dit zou blijken uit een onderzoek in opdracht van de Stichting Capital Amsterdam, uitgevoerd door de Argumentenfabriek. Het onderzoek baseert zich op interviews en ronde-tafel discussies met bedrijven, toezichthouders en brancheverenigingen.
Gevolgen nog altijd moeilijk in te schatten
Door de aanhoudende onduidelijkheid rondom Brexit zijn de gevolgen nog altijd moeilijk in te schatten. “Daarom heeft de Stichting Capital Amsterdam met dit onderzoek – specifiek voor de Nederlandse kapitaalmarkt – inzicht willen krijgen in de gevolgen ervan”, aldus voorzitter Joost van der Does de Willebois. “Wij zijn er van overtuigd dat dit rapport houvast biedt om de kansen die voortvloeien uit Brexit te benutten en mogelijke bedreigingen te kunnen helpen identificeren.”
Meer voordelen dan nadelen
Volgens het rapport zal Brexit naast negatieve zeker ook positieve gevolgen hebben voor de Nederlandse kapitaalmarkt en de financiële sector. “Het meest zichtbare positieve gevolg is dat bedrijven Nederland verkiezen als nieuwe vestigingsplaats. Dit geldt met name voor bedrijven op het snijvlak van financiën en technologie, zoals fintechs, handelshuizen, beursplatforms en payment providers. Nederland heeft een streepje voor vanwege een hoogopgeleide bevolking en kundige en pragmatische autoriteiten. De hoge kwaliteit van leven in Nederland zorgt ervoor dat naast bedrijven ook veel personen, onafhankelijk van hun werk, Londen verruilen voor Amsterdam. Deze toestroom draagt verder bij aan een groeiende en aantrekkelijke talentpool in Nederland.”
Verlies van een belangrijke bondgenoot
Echter, Nederland verliest met een vertrek van het Verenigd Koninkrijk een belangrijke bondgenoot in het beïnvloeden van Europese financiële regelgeving, bijvoorbeeld tegen de belasting op financiële transacties. “Nederland zal binnen de EU op zoek moeten gaan naar nieuwe allianties om invloed te houden op het formuleren van regels die de Nederlandse kapitaalmarkt kunnen raken. In bredere zin verliest de EU een vakkundig lid op het gebied van de financiële markten en raakt het met Londen ook een zeer belangrijk financieel centrum kwijt. Na Brexit zou het Verenigd Koninkrijk dus een concurrent van de EU kunnen worden door het bieden van belastingvoordelen, versoepeling van de regelgeving en een meer flexibele en slagvaardige politieke besluitvorming.” Het onderzoeksrapport stelt echter dat de gevolgen voor Nederland per saldo gunstig zullen uitpakken.
Regelgevingsarbitrage van minder belang
Bovendien komt het rapport met de opvallende conclusie dat bedrijven een voorspelbare Europese regelgeving verkiezen boven de mogelijkheid tot regelgevingsarbitrage – een praktijk waarbij bedrijven gebruikmaken van verschillen tussen verschillende internationale regelgevingssystemen om voor hen ongunstige regelgeving te omzeilen.
Blijven inzetten voor verdere Europese harmonisatie
Daarom beveelt het rapport aan dat Nederland zich moet blijven inzetten voor verdere Europese harmonisatie op het gebied van de kapitaalmarkt – zoals bijvoorbeeld een Europese kapitaalmarktunie, een bankenunie en het geleidelijk verwijderen van alle nationale toevoegingen op Europese richtlijnen. Dit creëert een gelijk Europees speelveld, waarop Nederland een sterke positie inneemt op het vlak van de overige voorwaarden waardoor bedrijven hun keuze voor vestigingsplaats laten leiden.
Stichting Capital Amsterdam is een stichting met als kerndoel het belang van de openbare kapitaalmarkt in Nederland uit te dragen en helpen te bevorderen. Ze is ontstaan uit een fusie tussen de Stichting Vereniging voor de Effectenhandel en de Stichting Schadefonds Beleggers en heeft wortels die teruggaan tot 1876.
Lees ook
Overheid grijpt flink in bij no-dealbrexit
CBS: Britten investeren meer in Nederland sinds brexitreferendum