
De Federal Reserve heeft de rente in de Verenigde Staten opnieuw verlaagd. De koepel van centrale banken probeert de vooralsnog sterke Amerikaanse economie te wapenen tegen de afremming van de wereldeconomie en andere economische risicofactoren, zoals de handelsoorlog met China.
Het belangrijkste rentetarief gaat voor de derde keer op rij met een kwart procentpunt omlaag, naar een bandbreedte van 1,50 tot 1,75 procent. Verder viel op dat de Fed niet langer repte over “klaarstaan om passende acties te nemen”. In plaats daarvan werd toegezegd binnenkomende economische informatie in de gaten te houden en dan “in te schatten wat nodig is”.
Deur voor rentestappen blijft op een kier
Verwijzingen naar acties ontbreken dus, al blijft de deur voor rentestappen nog op een kier. De gemiddelde verwachting van economen voor verdere rentestappen dit jaar liep verder terug na de hints over een pauze in het rentebeleid.
In een toelichting zei Fed-baas Jerome Powell onder meer dat het rentebeleid volgens hem “op een goed niveau” is. Dat blijft volgens hem zo als binnenkomende macro-economische gegevens in de toekomst niet afwijken van de verwachtingen van de Fed. “We reageren als de verwachtingen substantieel wijzigen.”
Graadmeters gingen verder omlaag
Op de financiële markten werd al over het algemeen, maar niet unaniem, rekening gehouden met de rentestap. De graadmeters op Wall Street gingen na de officiële bekendmaking kortstondig iets verder omlaag, maar veerden daarna tijdens de toelichting van Powell juist wat op.
President Donald Trump pleitte ondanks twee eerdere renteverlagingen dit jaar al langer voor een fors lagere rente met verwijzingen naar negatieve rentes in andere landen. Hij schroomde niet om hard uit te halen naar de door hemzelf benoemde Fed-voorzitter Powell.
Twee beleidmakers stemden tegen
De vorige twee rentestappen waren in september en juli. Daarvoor werd de rente tien jaar lang niet verlaagd. In Europa verlaagde de Europese Centrale Bank (ECB) vorige maand al de rente, als onderdeel van een stimuleringspakket waarbij ook een nieuw opkoopprogramma van obligaties werd aangekondigd. Het rentebesluit bij de Fed was niet unaniem. Twee beleidsbepalers stemden tegen. Zij vonden een handhaving van de rente voldoende.
Economie VS groeit
De groei van de economie van de Verenigde Staten is in het derde kwartaal sterker uitgevallen dan verwacht. Volgens een voorlopige schatting van het Amerikaanse ministerie van Handel bedroeg de groei 1,9 procent op jaarbasis, terwijl economen in doorsnee op 1,6 procent hadden gerekend.
Tegenwind van handelsspanningen
In het tweede kwartaal van dit jaar ging het bruto binnenlands product (bbp) van ’s werelds grootste economie met 2 procent vooruit. De Amerikaanse economie ondervindt tegenwind van de handelsspanningen met China en de afkoelende wereldeconomie. Minister van Financiën Steven Mnuchin verklaarde dat de Amerikaanse economie in beperkte mate heeft te lijden van de tragere wereldeconomie.
Vertrouwen onder druk
Door de handelsoorlog staat het vertrouwen van het Amerikaanse bedrijfsleven onder druk, met als gevolg dat investeringen worden teruggeschroefd. Die investeringen daalden met 3 procent, de sterkste daling in bijna vier jaar.
Consumenten een steunpilaar
Amerikaanse consumenten vormden juist een belangrijke steunpilaar voor de economische groei. De consumentenbestedingen namen in de afgelopen periode sterker toe dan verwacht, mede geholpen door de sterke arbeidsmarkt in de VS. De consumentenuitgaven zijn goed voor circa 70 procent van de Amerikaanse economie. Verder namen ook de overheidsbestedingen toe, terwijl de export iets aantrok.
President Donald Trump heeft de ambitie uitgesproken voor een jaarlijkse economische groei in de VS met 3 procent. In 2018 groeide de Amerikaanse economie 2,9 procent.