
Onderzoek van het CBS toont aan dat grote bedrijven steeds minder belasting zijn gaan betalen in Nederland. Dit stelt GroenLinks-Tweede Kamerlid Bart Snels (foto) in reactie op cijfers die woensdag zijn gepubliceerd.
Het CBS stelt vast dat het effectieve belastingtarief van grote bedrijven, het belastingtarief dat bedrijven daadwerkelijk betalen, in de afgelopen tien jaar flink is gedaald, terwijl het officiële belastingtarief gelijk is gebleven. GroenLinks wil dat belastingontwijking door grote bedrijven verder wordt aangepakt en dat het tarief van de winstbelasting niet wordt verlaagd.
Download hier het onderzoek van het CBS.
Minder belasting dan de bakker om de hoek
Snels: “Door ontsnappingsroutes en handig boekhouden betalen Shell en Philips in Nederland minder winstbelasting dan de bakker om de hoek. Dit terwijl grote bedrijven elk jaar miljardenwinsten boeken. GroenLinks vindt dat ieder bedrijf zijn eerlijk deel moet gaan betalen. Daarom moeten we grote bedrijven nog harder aanpakken op belastingontwijking en mag de winstbelasting niet verder omlaag.”
Grote bedrijven weigerden inzicht
Het CBS heeft op initiatief van Commissie Financiën van de Tweede Kamer onderzoek gedaan naar de belastingafdracht van grote bedrijven. “Tot op heden weigerden grote bedrijven inzicht te geven in de cijfers”, stelt Snels. Het CBS heeft nu de belastingdruk gemeten van grote bedrijven. Hieruit blijkt dat grote bedrijven nog maar 17 procent belasting betalen over hun winst, terwijl dat tien jaar geleden nog 23 procent was. Het officiële tarief bedraagt nog altijd 25 procent.
Wetsvoorstel over belastingontwijking
In september lanceerde het kabinet een wetsvoorstel over belastingontwijking. “Deze wet regelt dat grote multinationals niet langer gebruik kunnen maken van slimme belastingtrucjes om geen winstbelasting te hoeven betalen”, aldus Snels. “Volgens ons is het nu tijd voor een volgende stap. Dat betekent dat de breedste schouders voortaan de zwaarste lasten moeten gaan dragen. De politiek verlaagt al decennia de tarieven van de winstbelasting in Nederland. Dit kabinet geeft 3,7 miljard euro per jaar uit aan het verlagen van de tarieven. Dat is meer dan we in totaal uitgeven aan ons hoger beroepsonderwijs.”
Lees ook
CPB-rapport belastingontwijking: Bermuda belangrijkste bestemming voor royalty’s
Kabinet pakt belastingontduiking aan (vennootschapsbelasting minder snel omlaag)