
De Europese Centrale Bank (ECB) is donderdag met zijn laatste rentebesluit onder het bewind van ECB-president Mario Draghi gekomen. De inmiddels 72-jarige Italiaan met bijnamen als Super Mario en graaf Draghila zwaait aan het einde van de maand af. Hij zal de geschiedenisboeken ingaan als de centralebankpresident die nooit de rente verhoogde.
De ECB heeft liet, zoals verwacht, zijn rentetarieven ongemoeid. Draghi maakt bij zijn laatste rentebesluit als centralebankpresident een pas op de plaats, nadat hij in september een groot pakket aan stimuleringsmaatregelen had aangekondigd. Voor nu blijft de herfinancieringsrente op 0 procent. Dat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de ECB. De depositorente blijft gehandhaafd op min 0,5 procent. Daarmee moeten banken betalen om geld bij de ECB te stallen.
Watch ECB press conference live: President Mario Draghi explains today’s monetary policy decisions https://t.co/GZvL5Xa8sl
— European Central Bank (@ecb) October 24, 2019
Onderdeel van stimuleringspakket
Dit laatste rentetarief werd vorige maand nog verlaagd, als onderdeel van een stimuleringspakket waarbij ook een nieuw opkoopprogramma van obligaties werd aangekondigd. Voorlopig verwachten de beleidsmakers van de ECB dat de rentes nog op hun huidige lage niveau blijven, of nog verder omlaag gaan. Dit blijft zo totdat de inflatie in de eurozone in de buurt het beoogde doel van net geen 2 procent komt. In september zakte de inflatie in de eurolanden nog tot 0,8 procent.
Whatever it takes
Na zijn aantreden acht jaar geleden verraste Draghi in 2012 op het hoogtepunt van de Europese schuldencrisis met de woorden “whatever it takes”. Oftewel, hij zou zo veel als nodig doen om de euro te redden. Daarmee brak hij met het monetaire beleid van voorganger Jean-Claude Trichet en stortte de eurozone in een periode van renteverlagingen en andere stimuleringsmaatregelen.
Zuid-Europese eurolanden binnenboord
Mede dankzij Draghi’s ingrijpen lukte het om de in problemen verkerende Zuid-Europese eurolanden binnenboord te houden. Maar met het economisch herstel in de jaren daarop begon ook de onvrede over het ECB-beleid toe te nemen. Zo krijgen mensen bijna geen spaarrente meer over hun spaargeld. De dreigende kortingen bij pensioenfondsen hangen ook samen met de lage rente.
Bazooka tevoorschijn
Na Draghi’s voorlaatste rentebesluit in september brak een golf van kritiek los. Op de financiële markten werd gezegd dat Draghi met zijn nieuwe monetaire versoepeling wederom een “bazooka” tevoorschijn haalde. President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) was erg fel en ook andere beleidsmaker bij de ECB trokken de effectiviteit van de nieuwe stimuleringsmaatregelen van Draghi openlijk in twijfel. Een kritische ECB-bestuurder stapte zelfs op.
Bij het volgende rentebesluit in december is het de beurt aan zijn opvolger Christine Lagarde. De voormalig topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) begint volgende maand aan haar nieuwe baan.