
De Eerste Kamer nam onlangs een nieuwe wet aan die beursgenoteerde bedrijven ertoe verplicht om meer uitleg te geven over beloningsbeleid. Hoe sluit dit beleid aan op de langetermijndoelstellingen van een bedrijf?
Het wetsvoorstel implementeert EU-richtlijn 2017/628 over het bevorderen van de langetermijnbetrokkenheid van aandeelhouders in Nederlandse regelgeving. Met dit voorstel worden enkele bepalingen toegevoegd om de betrokkenheid van aandeelhouders bij de corporate governance van beursvennootschappen verder te vergroten en de transparantie tussen vennootschappen en beleggers te bevorderen.
NCD Beloningsonderzoek 2019: loonkloof tussen top en werkvloer veel minder extreem dan bij AEX-bedrijven
Ondernemingen moeten beloningsbeleid voorafgaand aan AVA aanpassen
Transparantie beleggers
De richtlijn bevat onder andere een regeling voor de identificatie van aandeelhouders en transparantieverplichtingen voor institutionele beleggers, vermogensbeheerders en stemadviseurs. Daarnaast geeft de richtlijn aandeelhouders meer invloed op de beloning van bestuurders en commissarissen van vennootschappen en verplicht de richtlijn vennootschappen bepaalde transacties met verbonden partijen openbaar te maken en goed te laten keuren.
Akkoord met beloningsbeleid
De wijzigingsrichtlijn moet op 10 juni 2019 zijn geïmplementeerd. De nieuwe wet schrijft voor dat 75 procent van de aandeelhouders akkoord moet gaan met het beloningsbeleid. Voorheen was dat 50 procent plus één stem. Vanaf 2020 krijgen aandeelhouders ook een adviserende stem over het remuneratierapport. Ondernemingen moeten ook meer uitleg moeten geven aan aandeelhouders over het maatschappelijk draagvlak van het beloningsbeleid.
Werknemers krijgen ook meer invloed op het beloningsbeleid. Wanneer de ondernemingsraad leden van de raad van commissarissen voordraagt, dan moeten die leden in de remuneratiecommissie plaatsnemen. Die wetgeving gaat ook gelden voor grotere niet-beursgenoteerde bedrijven, maar voor bedrijven met een enkelvoudig bestuursmodel geldt het weer niet.