
Financieel en fiscaal experts van multinationals zonder uitgebreide lokale kennis van compliance en wet- & regelgeving staan voor zware uitdagingen. Niet-compliant zijn leidt in 83 procent van de ondervraagde jurisdicties, waaronder Nederland, tot significante boetes.
Dat blijkt uit een rapport van de TMF Group. Het rapport onderzocht in 76 internationale rechtsgebieden hoe gemakkelijk of complex het zakendoen is. In 67% van de rechtsgebieden is een zero-tolerance beleid ten opzichte van uitstel van belastingaangifte. De overige rechtsgebieden hanteren een meer flexibel beleid. Dat is ook in Nederland het geval. Vertraging door audits of vertraging doordat onderliggende deelnemingen niet tijdig kunnen rapporteren of moeten wachten op een bevestiging van de lokale belastingdienst leiden daardoor in ons land niet direct tot problemen.
Grote verschillen in beleid elektronische aangiftes
Digitale aangifte is in opkomst en vergroot transparantie en efficiëntie. De kans op fraude en fouten wordt verkleind. Toch zijn er nog grote verschillen in het beleid op elektronische aangifte. Slechts 28% van de rechtsgebieden in Europa -waaronder Nederland-, het Midden Oosten en Afrika vragen om elektronische facturen (die ontvangen zijn via het digitale portaal van de Belastingdienst), in de Aziatisch- Pacifische regio is dat 46% en in Noord- en Zuid-Amerika is dat 67%. Grote markten als Brazilië zijn koploper.
Aantrekkelijk vestigingsklimaat
Uit de resultaten blijkt dat 77% van de rechtsgebieden wet- & regelgeving hebben geïmplementeerd in lijn met het initiatief van de OESO om belastingontduiking tegen te gaan, het Base Erosion and Profit Shifting Iniative (BEPS). Echter, er bestaan nog steeds lokale verschillen in accounting en reporting principes. Dat leidt tot complexe situaties en valkuilen.
Beproefd aantrekkelijk vestigingsklimaat
Ondanks vele internationale afspraken en regelgeving blijven landen concurreren op een aantrekkelijk belastingklimaat, waarbij aspecten als een transparant en voorspelbaar belastingbeleid, een toegankelijke belastingdienst belangrijk blijven en het belang van innovatie en digitalisering toeneemt. Nederland heeft een beproefd aantrekkelijk internationaal vestigingsklimaat en, zo blijkt uit deze studie, is minder complex dan de meeste andere Europese landen.
Lokale kennis en inzicht noodzakelijk
In 17% van de ondervraagde landen is het accounting- en belastingbeleid zeer complex. Lokale autoriteiten schrijven eigen regels voor. In Nederland gelden weer regels die in andere landen niet gelden. “Op basis van onze kennis van de verschillende wet-& regelgeving in diverse jurisdicties zien wij dat multinationals per land moeten sturen op de verschillende regels,” zegt Andre Nagelmaker, Managing Director van TMF Group Nederland. “Begrip van lokale regelgeving en haar uitwerking in de praktijk zou dan ook nog steeds topprioriteit moeten zijn. De verschillen tussen diverse landen heeft niet alleen invloed op de operationele kosten, maar het bepaalt ook welke processen en systemen en welke professionele kennis en competenties noodzakelijk zijn. Daarnaast kunnen fouten zeer schadelijk zijn voor de reputatie van bedrijven omdat veel landen steeds meer naming & shaming toepassen. ”
Lees ook
Het BEPS-actieplan en de gevolgen
PwC-onderzoek: laat geen fiscale waarde op tafel liggen