
Nederland staat nummer 79 op de ladder van 190 landen met de beste bescherming voor minderheidsaandeelhouders. Nederland scoort slechts een magere voldoende: een 5,8. Dit blijkt uit het onderzoek Doing Business 2020 dat de Wereldbank heeft gepubliceerd.
De Wereldbank onderzocht de wettelijke aansprakelijkheid van het bestuur, de transparantie en de AVA-goedkeuring van tegenstrijdig belangtransacties, de mogelijkheid voor aandeelhouders om rechterlijke procedures te voeren, de wettelijke rechten van aandeelhouders, de onafhankelijkheid van en de verantwoording door niet-uitvoerende bestuurders en commissarissen en de informatieverschaffing aan de AVA. Vooral op de eerste twee criteria scoort Nederland een zware onvoldoende: een 4.
Beste wettelijke bescherming
Alleen op de terreinen aandeelhoudersrechten (rapportcijfer 8,3) en onafhankelijkheid van en verantwoording door niet-uitvoerende bestuurders en commissarissen (rapportcijfer: 7,1) scoort Nederland boven het gemiddelde van de rijkste OESO-landen. Volgens de Wereldbank kent Kenia de beste wettelijke bescherming van minderheidsaandeelhouders. Dit land scoort het rapportcijfer 9,2. Maleisië (8,8) en Nieuw-Zeeland (8,6) zijn de nummers twee en drie op de Wereldbank-ranglijst. De ons omringende landen Verenigd Koninkrijk (rapportcijfer: 8,4), Frankrijk (6,8), België (6,8) en Duitsland (6,2) scoren ook beter dan Nederland.
Lees ook
De vennootschap is geen verlengstuk van aandeelhouders (spanningen in het stakeholdersmodel)
VEB: beursondernemingen geven te weinig informatie over waardecreatie