
De Nederlandse economie blijft op stoom. De totale omvang van de economie nam in het derde kwartaal wederom toe. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) moet Nederland het de laatste tijd vooral hebben van de consumptie.
Vergeleken met een kwartaal eerder dikte het bruto binnenlands product (bbp) met 0,4 procent aan. Dat is gelijk aan de groei in de twee voorgaande kwartalen. Hiermee kwam de economisch groei op jaarbasis uit op 1,9 procent.
Economie eurozone sterker dan verwacht, maar zorgen blijven bestaan
Nederlandse economie groeit met 0,4 procent, begrotingsoverschot op 1,8 procent
Uitjes, apparaten en dranken
Consumenten gaven alles bij elkaar 1,6 procent meer uit dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral voor uitjes in de horeca, elektrische apparaten, woninginrichting, dranken en tabak liepen de bestedingen op. Aan auto’s werd opnieuw minder uitgegeven. Er werd daarnaast meer geïnvesteerd in bouw en machines.
Aantal banen stijgt
Het aantal banen steeg, vooral in zorg, handel, vervoer, horeca en onderwijs. Het aantal uitzendbanen kromp. “Waarschijnlijk hebben fabrieken uitzendkrachten zelf in dienst genomen. Per saldo gebeurt er dan niets”, legt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS uit.
Meer mensen op zoek naar werk
Er zijn ook meer werklozen. “Dat komt niet doordat veel mensen hun baan zijn kwijtgeraakt. Meer mensen zijn op zoek gegaan naar werk, maar kunnen dat niet direct vinden. Het komt door een groei van het aanbod, niet door een afname van de vraag, dit is een positief teken. Veel mensen hebben vertrouwen in de arbeidsmarkt.”
Te veel mensen merken niets van groei
Te veel mensen merken niets van de aanhoudende economische groei en de gunstige arbeidsmarkt. Dat zegt vakbond FNV in een reactie op de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De bond maakt zich onder meer zorgen om de mensen die moeite hebben met het vinden van een baan. Daarnaast zien volgens de FNV veel werknemers al jaren geen groei in hun inkomen. Het huidige wettelijk minimumloon is te laag om van rond te komen. Daarom moet dit omhoog naar 14 euro per uur binnen drie jaar.
Groot scala aan flexconstructies
De FNV merkt ook op dat werkgevers nog steeds gretig gebruik maken van “het grote scala aan flexconstructies”, die er volgens de bond op gericht zijn om werk zo goedkoop mogelijk te maken. Vakbond CNV sprak eerder van een kentering op de arbeidsmarkt, wijzend op de stijgende werkloosheid. “Hopelijk is dit geen voorbode van een nieuwe golf van werkloosheid”, aldus die bond.
Volume export stijgt
Het volume van de goederenexport is in september gestegen met 1,9 procent op jaarbasis. Daarmee is in vergelijking met een maand eerder sprake van een afzwakking. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Met name de uitvoer van elektronische apparatuur was opnieuw minder. Wel steeg de export van aardolieproducten en machines.
Het volume van de import was 4,9 procent hoger dan een jaar terug. De groei van de import en de export wordt gedrukt door een bedrijf dat vanaf oktober 2018 een deel van zijn activiteiten heeft verplaatst naar een ander land. Volgens de zogeheten exportradar van het statistiekbureau zijn de omstandigheden voor de export in november minder dan in september.