
Fiscalistenorganisaties NOB en RB en accountantsorganisatie SRA vragen staatssecretaris Snel in een gezamenlijke brief om de nieuwe wetgeving over het openbaar maken van boetes aan fiscalisten te heroverwegen.
De Tweede Kamer stelde in met de nieuwe wetgeving, die per 1 januari van kracht moet worden. In de wetgeving staat dat fiscale adviseurs bestuursboetes kunnen krijgen als ze een fiscaal vergrijp plegen. Deze boetes worden openbaar gemaakt. De genoemde organisaties zijn tegen de wetgeving. Zij menen dat “zeer terughoudend dient te worden omgegaan met het instrument van naming and shaming. Naming and shaming kan schadelijk zijn voor de relatie tussen de belastingheffende overheid en de individuele belastingplichtige, vertegenwoordigd door een adviseur. De adviseur dient in deze relatie de belangen van de belastingplichtige te kunnen vertegenwoordigen. Toepassing kan ingezet worden als oneigenlijk drukmiddel tegen de adviseur in een discussie tussen de Belastingdienst en een belastingplichtige. De organisaties missen enige vorm van waarborg tegen deze druk.”
Publicatie jarenlang na gedraging
De bepaling beantwoordt volgens de organisaties ook niet beantwoorden aan de doelstelling van voorlichting van het publiek. “Publicatie van de boetebeschikking vindt immers plaatsvinden na aanwending van rechtsmiddelen. Een volledige rechtsgang (bezwaar, beroep, hoger beroep en cassatie) neemt meerdere jaren (3-5 jaar) in beslag. Daarbij is van belang dat boetes in fiscale zaken in de regel pas meerdere jaren na het beboetbare feit opgelegd worden. In totaal zal er naar alle waarschijnlijkheid gemiddeld 7 tot 10 jaar tussen gedraging en publicatie zitten. Voorlichting en bescherming van het publiek zijn dan niet of nauwelijks meer aan de orde.”
De facto een beroepsverbod
Als laatste brengen de organisatie het leed van de belastingadviseur naar voren. “Immers, zijn identiteit wordt gepubliceerd en de facto zal dit resulteren in een beroepsverbod.” NOB, RB en SRA nodigen Snel uit voor overleg, om samen te zoeken naar “minder verstrekkende maatregelen”, waarmee tegelijk wel aan de doelstelling van het kabinet kan worden voldaan.
Lees ook
Eén internationale belastingstrategie voor multinationals is een utopie
Wat is de impact van de invoering van een voorwaardelijke bronbelasting?