
Tijd hebben bedrijven niet meer om rustig na te denken bij onverwachte gebeurtenissen. Ze moeten handelen, of hun tijd zit erop. Dat is de strekking van het boek ‘Aan de slag van dynamic control’ van Fred Conijn (foto).
‘Weet je hoe lang het na de kredietcrisis duurde voordat bedrijven in beweging kwamen? Achttien maanden. Dat kan nu echt niet meer!’ benadrukt de auteur. ‘Besef: het is nu anders. Vroeger had je tijd, dan kon ook het hoofdkantoor zijn licht over een thema laten schijnen. Als je dat nu doet, ben je te laat.’

Bouwstenen voor dynamische besturing
Het boek biedt de bouwstenen waarmee je een systeem kunt inrichten om met dynamische besturing aan de slag te gaan. ‘Het is gebaseerd op jarenlange ervaring in de praktijk bij bedrijven’, vertelt Conijn. Hij legt uit: ‘De manager is degene die de strategie bepaalt en vervolgens ontwikkelt de controller het bijbehorende bestuursmodel.’Scenario’s om snel en slagvaardig te handelen.
Met dynamic control direct acteren
Met dynamic control kunnen bedrijven direct acteren, wat de omstandigheden ook zijn. Ze zijn dus snel. Medewerkers dienen zelf beslissingen te nemen. Daarmee zijn ze slagvaardig. Dat is allemaal mogelijk omdat van tevoren goed is nagedacht over de behoeften van een organisatie. Die behoeften hebben diverse scenario’s opgeleverd, mogelijke toekomstbeelden. Deze zijn vertaald in richtlijnen, middelen en informatie. ‘Men heeft goed doordacht wat een organisatie nodig heeft.’
Hoe ontwikkel je een dynamisch besturingssysteem?
‘Je moet er gewoon mee aan de slag gaan’, adviseert Conijn. Hij noemt drie aandachtspunten: experimenteer en voer tegelijkertijd uit, ofwel industrialiseer, stel medewerkers in staat om beslissingen te nemen op basis van goede informatie en denk in modules, om zo tot deeloplossingen te komen.
Voor welke bedrijven is een dynamisch besturingssysteem geschikt?
‘Het is zinvol als je over meerdere locaties beschikt’, legt Conijn uit. Daarnaast heb je te maken met meerdere stakeholders: financiers en controlerende organisaties bijvoorbeeld. ‘Denk aan een installatiebedrijf of een bouwbedrijf. Zij moeten voldoen aan wet- en regelgeving. Dat maakt de sturing een stuk complexer.’ Een onderneming dient tevens meer typen activiteiten te hebben, zoals productie en verkoop, om dynamische sturing tot een nuttige activiteit te maken.
Datagedreven besturing
Fred Conijn schreef dit boek voor iedereen die geïnteresseerd is in het ontwikkelen van een dynamische, datagedreven besturing zoals (project)managers, controllers, IT’ers, businessanalisten, consultants en (rapportage)architecten en voor docenten en studenten in het hoger onderwijs.
Over de auteur
Fred Conijn RA is managing consultant bij DynamicControl.nl. Hij is expert op het gebied van besturingsvraagstukken in het kader van standaardisaties, reorganisaties en systeemimplementaties. Hij heeft over deze onderwerpen meerdere artikelen gepubliceerd en is de auteur van het boek ‘Aan de slag met Dynamic Control’. Fred is als docent verbonden aan de Vereniging Register Controllers, waar hij de cursus ‘data-gedreven management control’ verzorgt.
Lees ook
CO2 ondergeschoven kindje bij controllers
Kans op fouten hoger in eerste controlejaar accountant (nieuwe accountant moet zich nog inwerken)