
Richting het einde van het jaar komen diverse financiële instellingen met hun verwachtingen voor 2020. Waar gaat het heen met de economie? Welke bedreigingen en kansen zijn er?
Lage rendementen en een economie die vertraagt. Dat voorspelt UBS Asset Management in zijn outlook. UBS ziet verschillende marktscenario’s die de kapitaalmarkten aanzienlijk kunnen gaan verstoren. Die potentiële schokscenario’s zijn: een uitgebreid handelsakkoord tussen de VS en China, een onverwachte verkiezingsuitkomst in de VS, extra overheidsuitgaven in de EU, een klimaatramp of een conflict in het Midden-Oosten.
Wereldwijde groeiversnelling
De vermogensbeheerder verwacht begin 2020 een gematigde wereldwijde groeiversnelling, een afname van geopolitieke risico’s voor de korte termijn, en een bestendiging van de groeivertraging in China. De impact van een soepeler monetair beleid zal doorsijpelen in de vraag. Geopolitieke risico’s blijven de belangrijkste bedreiging voor het basisscenario.
Uitgebreid handelsverdrag positief
USB noemt een uitgebreid handelsverdrag tussen de VS en China positief. Dit zou de wereldwijde productiecyclus nieuw leven in kunnen blazen, met name in opkomende markten. Een onverwachte uitkomst in de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november 2020 is de tweede mogelijke verrassing waar UBS rekening mee houdt. Dit kan de weg banen voor ingrijpende veranderingen in het nationale economische beleid en de binnenlandse regelgeving. Met de Democratische voorverkiezingen die in februari in Iowa beginnen, komt het verkiezingscircus echt op gang. Als er een andere president in het Witte Huis komt betekent dit volgens UBS waarschijnlijk dat er een drastisch andere beleidsagenda komt.
USB verwacht lage rendementen en een economie die vertraagt
Nieuwe regering in Amerika?
Volgens vermogensbeheerder Jupiter kan Trump wel eens niet de Republikeinse kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen worden. Met een nieuwe regering, mogelijk onder de Democraat Elizabeth Warren, kunnen we volgens Jupiter een positievere consensus over de wereldwijde groei tegemoet zien, evenals een ommekeer in het milieubeleid. Waarbij de VS terugkomen op hun beslissing om het VN 2015-akkoord over de beperking van de klimaatverandering op te zeggen. Daarnaast kan de basis worden gelegd voor de uitgifte van de allereerste groene obligatie door de US Treasury, een idee dat momenteel ondenkbaar is. Een presidentsverkiezing zonder Trump zou de markten ten goede komen, denkt Jupiter, omdat zijn grilligheid heeft geleid tot hogere risicopremies.
Veranderend standpunt Duitsland
Een andere verrassing is een veranderend standpunt van Duitsland over de EU-begroting, waarbij het land instemt om de begrotingsuitgaven te gebruiken om de afnemende effecten van het monetaire beleid te compenseren. Dit kan een aanzienlijke verandering betekenen.
Kans klimaatramp aanwezig
UBS acht de kans op een klimaatramp ook aanwezig: de tweede helft van 2019 werd getekend door extreme weersomstandigheden die steeds vaker voorkomen. Denk aan de verwoestende bosbranden in Australië en de grootschalige overstromingen in Noord-Engeland. Ook komend jaar is het mogelijk dat een mega-storm een grote stad treft of dat een enorme gletsjer instort en het Europese handelsverkeer min of meer lamlegt.
Escaleren conflict Midden-Oosten
Als een mogelijk scenario ziet UBS het conflict in het Midden-Oosten mogelijk escaleren. Als er oorlog komt in deze regio, kunnen oliefaciliteiten in de Perzische Golf aangevallen en verwoest worden. Dit scenario kan er volgens UBS toe leiden dat het besef doordringt dat de elektrificatie van de autosector verder weg ligt dan gedacht. Dat kan of de vraag naar aandelen van dienstverleners in de olie- en energie upstream-sector aanjagen of juist de aandelen van alternatieve energiebedrijven.
Het einde van goedkoop geld
Een andere grote verrassing zou volgens Jupiter het einde van goedkoop geld zijn. Centrale banken besluiten in 2020 de kwantitatieve versoepeling (QE) op te geven. Men zou kunnen stellen dat het QE-experiment uitgewerkt is en als de wereldeconomie blijft verzwakken kunnen we de introductie van alternatieve stimuleringsmaatregelen zien. Het ligt voor de hand dat overheden dan flinke stimuleringsmaatregelen gaan treffen. Uiteindelijk zijn er volgens Jupiter weinig wapens over in het arsenaal als het gaat om het bestrijden van een volgende recessie.
Lees ook
Finance week: Centrale banken komen met rentebesluiten
Nederlandse bedrijven vertrouwen op groei eerste helft 2020