
Belangstellenden kunnen in de nieuwe beursweek weer een reeks bedrijfsresultaten en andere cijfers verwachten, al zijn het er niet meer zoveel als afgelopen weken. De financiële markten blijven verder vooral gespitst op de ontwikkelingen rond het nieuwe coronavirus.
Op de beurs in Amsterdam komt PostNL maandag met zijn jaarresultaten. Daarbij zegt het postbedrijf mogelijk meer over de integratie van het recent overgenomen Sandd. Later in de week geven onder meer chiptoeleverancier ASMI en betalingenverwerker Adyen een kijkje in de boeken. Buiten Nederland komt biergigant AB InBev met cijfers. Ook kunnen beleggers zich verheugen op de resultaten van de Duitse chemiereuzen Bayer en BASF.
Updates over Duitse ondernemersvertrouwen
Wat betreft macro-economische cijfers gaat de aandacht vooral uit naar updates over het Duitse ondernemersvertrouwen, en het consumentenvertrouwen en de inflatie in diverse landen. Ook worden er in Duitsland en de Verenigde Staten nieuwe ramingen gepubliceerd over de economische groei in het vierde kwartaal. In Japan blijft de beurs in Tokio maandag gesloten in verband met de verjaardag van de Japanse keizer.
Grootste gezondheidscrisis
De uitbraak van het coronavirus heeft volgens de de Chinese president Xi Jinping geleid tot de “grootste gezondheidscrisis” in de geschiedenis van de volksrepubliek. In de op een na grootste economie van de wereld zijn al bijna 77.000 mensen besmet geraakt en ruim 2400 patiënten overleden. Inmiddels grijpt het virus ook om zich heen in andere landen, waaronder Italië. Vooral de regio Lombardije is zwaar getroffen. Premier Giuseppe Conte heeft drastische maatregelen aangekondigd om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. De noodmaatregelen blijven enkele weken van kracht.
Economische impact niet zo groot
De economische impact van het nieuwe coronavirus is mogelijk niet zo groot als kredietbeoordelaar S&P Global onlangs voorspelde. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stelt zich bij een eerste raming van de schade wat terughoudender op, al benadrukte IMF-topvrouw Kristalina Georgieva dit weekend dat de schade groter zal zijn als het virus langer voortwoekert.
Zakt groeitempo terug?
Het fonds gaat er in een basisscenario vanuit dat de Chinese economie dit jaar nog met 5,6 procent kan groeien. De groei van de wereldeconomie zou hiermee slechts met 0,1 procentpunt omlaag worden getrokken. S&P Global voorzag onlangs dat het groeitempo in China zou terugvallen tot 5 procent, waardoor de wereldeconomie met zeker 0,3 procentpunt geraakt zou worden.
Ook minder gunstige scenario’s
Volgens het IMF ligt het voor de hand dat de Chinese economie snel opkrabbelt als de verspreiding van het virus snel wordt ingedamd. “Maar we kijken ook naar minder gunstige scenario’s waarbij de wereldwijde verspreiding van het virus langer doorgaat en de gevolgen voor de groei groter zijn”, stelde Georgieva op een topbijenkomst met de twintig grootste economieën (G20) in Saudi-Arabië.
Het fonds noemde het virus onlangs al de “urgentste onzekerheid” voor de wereldeconomie. In China, de op een na grootste economie van de wereld, staan de consumentenbestedingen de laatste tijd stevig onder druk. Ook zorgen tijdelijke sluitingen van fabrieken voor de verstoring van internationale bevoorradingsketens.
Lees ook
Pensioenfondsen lopen klappen op door coronavirus
Wiebes biedt getroffen bedrijven door coronavirus nog geen hulp