
Op het moment van schrijven, kom ik net terug van een interview met een partij die zeer slim gebruikmaakt van boekhoudsoftware. En het aardige is: ik kwam er veel wijzer van terug. Dat zijn de leukste gesprekken. Heerlijk, weer een nieuw inzicht opgedaan. Dat soort inzichten vertrouw ik graag toe aan (digitaal) papier. Ik sprak met een accountantskantoor dat eerst begon met scanners uitdelen ergens in 2012, maar later vergaand die administraties van klanten ging digitaliseren. Totdat er weinig meer viel te digitaliseren en de cijfers zo de database in stroomden. Dat traject an sich was een adoptieproces van jewelste. Dat adopteren startte bij uitleggen waarom digitaal handiger, slimmer en sneller is. Maar soms moet er ook met de vuist op tafel geslagen worden. Zo gaan we het doen en niet anders.
Continu aanwezig
Push and pull dus. Van scannen gaat het naar het overzetten van financiële administraties in één keer, al dan niet met bankkoppelingen. Bij het betreffende accountantskantoor geen dozen of orders met administraties meer, maar een online bak met financiële data om dwarsdoorsnedes van te maken. Waar zit dan de meerwaarde van de accountant nog, vroeg ik me zo langzamerhand af, halverwege het gesprek. Simpel, riep mijn counterpartij. Er moet iemand zijn die de connectie kan leggen. Uit de bak met data, met een sjiek woord datawarehouse genoemd, kunnen we telkens iets trekken. Een dwarsdoorsnede van omzetten, marges, de klanten waar het meest aan verdiend wordt, enzovoorts. Dat gebeurt niet één keer, maar kan elk moment van de dag. Van jaarcijfers is geen sprake meer, die cijfers zijn continu aanwezig. Dat inzicht leidt ertoe dat ondernemingen zich bewuster worden van hun performance. Dagelijks.
Waarheen?
Ze besteden bijvoorbeeld niet meer veel tijd aan klanten waar ze slecht aan verdienen, maar focussen zich op de klant die voor die uren ook een fatsoenlijke prijs wil betalen. Het aardige is dat ook de accountant opschoof. Want hij verdient het niet meer met het inkloppen van data, maar met advisering. Kortom, het vertalen van data naar inzichten voor een specifieke onderneming. Waar moet het heen met de strategie? Als ik vervolgens de stap naar de finance-afdeling en de CFO maak, zie ik eenzelfde soort ontwikkeling. Alhoewel veel financiële afdelingen nog helemaal niet zo ver zijn als het genoemde accountantskantoor. Die moeten, bij wijze van spreken, nog beginnen met het neerzetten van een scanner voor de facturen. Die hebben helemaal nog niet de mindset van continue cijfers. Zien er soms zelfs het nut niet van. Hoe dat kan? “Je gaat het pas zien als je het door hebt”, zei ooit eens een wijs man. Zo is het ook met verregaande digitalisering van de finance-functie. Daarom is het vooral een kwestie van gewoon aan beginnen. De voordelen komen als vanzelf.
Ronald Bruins, hoofdredacteur Executive Finance (ronaldbruins@vakmedianet.nl)
Lees ook
Marco Schilder (BDO): Digitalisering houdt andere rol in
Berenschot komt met strategische trends: aandacht voor digitalisering, krapte en innovatie