
Beleggers houden komende beursweek hun blik gericht op de wereldwijde verspreiding van het coronavirus en op verschillende macro-economische cijfers. Aan de ene kant stijgen de zorgen over de opleving in het aantal besmettingen in de Verenigde Staten en Duitsland. Aan andere kant wordt met hoop uitgekeken naar de jongste cijfers over de industrie en dienstensector in verschillende grote economieën, waar herstel wordt verwacht.
De zorgen dat het aantal besmettingen in de VS weer in opmars is, houden aan. Het aantal zieken in het land met Covid-19 steeg zaterdag met het snelste tempo deze maand. In staat Florida is een record aangetikt. Ook in Duitsland verspreidde het virus zich dit weekend sneller, met een stijging van het reproductiegetal tot 1,79 op zaterdag. Dat betekent dat het aantal zieke mensen toeneemt. Israël waarschuwde voor een nieuwe lockdown vanwege een opleving van het virus.
Economische activiteit in juni
Bij macro-economische cijfers gaat de aandacht van beleggers met name uit naar de peiling van de economische activiteit in de eurozone, de Verenigde Staten en Japan over maand juni. Op dinsdag komen de voorlopige samengestelde inkoopmanagersindices uit. Verder komen er definitieve cijfers over de groei van de Nederlandse economie in het eerste kwartaal en brengt het IMF een nieuwe raming voor de krimp van de wereldeconomie dit jaar naar buiten.
Aan het bedrijfsfront houdt Nationale Nederlanden woensdag een investeerdersdag waarbij de verzekeraar strategische doelen stelt en aanscherpt. Het financiële concern wordt onder druk gezet door de activistische aandeelhouder Elliott Advisors, die vindt dat NN ondergewaardeerd is en daar te weinig aan doet. Ook openen enkele ondernemingen hun boeken over de afgelopen periode zoals de Britse supermarktketen Tesco en kledingketen H&M.
Met winst het weekend in
De Europese beurzen eindigden vrijdag overwegend met winst. De AEX-index sloot op 567,83 punten, een plus van 0,9 procent. De MidKap dikte 0,5 procent aan tot 758,66 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen tot 1,1 procent. In de VS eindigden de beursgraadmeters in het rood. De Dow-Jonesindex verloor 0,8 procent en sloot op 25.870,37 punten. De brede S&P 500 zakte 0,6 procent tot 3095,33 punten en de techgraadmeter Nasdaq verloor 0,1 procent tot 10.004,42 punten.