• Executive Finance nieuwsbrief
  • Finance Academy
    • Collegereeks Controller als Business Partner
    • Masterclass Bestuurdersaansprakelijkheid in Finance
    • Leergang Financieel Leiderschap
    • Business for Finance
    • Masterclass Fusies & Overnames
    • Collegereeks Turnaround Management & Restructuring
    • Masterclass Essenties van Finance
  • Permanente Educatie
  • Whitepapers
  • Abonneren
  • Magazine
  • Adverteren
  • Colofon
  • Contact

Executive Finance

Inspireert. In finance en management.


  • Home

  • Coronacrisis

  • Management

  • Finance

  • ICT

  • Controlling

  • Accounting

  • Compliance
  • Corporate
    growth

  • Risicomanagement

  • Fiscaal

  • Vacatures
Je bent hier: Home » Nieuws » Ontwikkelingen private equity: belangrijke rol in investeringsklimaat

Ontwikkelingen private equity: belangrijke rol in investeringsklimaat

24 februari 2021 door Caspar van der Winden en Arnout Rodewijk

Hema, Pearle, Coolblue, KidsFoundation (het grootste kinderopvangbedrijf van Nederland), LeasePlan en Action hebben er allemaal mee te maken: ze zijn geheel of gedeeltelijk in handen van een private-equityfonds. Waar het aantal beursgenoteerde bedrijven afneemt, neemt het aantal grote Nederlandse bedrijven in handen van private equity toe. Maar wat is private equity nu precies?

Private equity is weer hot en veel in het nieuws. De groei van investeringen is de afgelopen decennia twee keer zo groot als de aandelenverkoop op de beurs. Door de lage rentestand is het de verwachting dat private-equity-investeringen verder zullen groeien. Maar wat is het nu precies? Private equity is geld van een groep investeerders gebundeld in een fonds (ook wel een participatiemaatschappij) waarmee overnames en groei gefinancierd worden. De investeerders zijn vaak verzekeraars, pensioenfondsen, vermogende particulieren en de beheerders van het fonds. Het doel is om een fors rendement te verkrijgen op de investering: een streefrendement van 20-30 procent is niet vreemd.

–> Lees ook: CFO moet op financieringsmarkt verder kijken dan zijn neus lang is

Onderscheid in volwassen ondernemingen en opkomende bedrijven

Er is onderscheid tussen investeringen in volwassen ondernemingen die worden gekocht via de koop van aandelen (buy-out) en meer risicodragende investeringen in opkomende bedrijven (venture capital). Naast het leveren van financiële middelen denken fondsbeheerders mee over de strategie van een onderneming. Er worden bijvoorbeeld operationele verbeteringen doorgevoerd, de belangen van het management worden (vaak door financiële prikkels) in lijn gebracht met belangen van de aandeelhouder(s) en belastingvoordelen worden benut. Hiermee onderscheidt private equity zich van aandeelhouders op de beurs en financiering bij een bank, waar vaak veel afstand is tussen de eigenaar en financier en het management.

Eén van de doelen van private equity is om de onderneming te laten groeien, bijvoorbeeld door het netwerk en kennis te leveren of een concurrent over te nemen. Private-equitypartijen zijn vaak in staat doortastend te kijken naar de markt waarin de onderneming opereert, en vervolgens waarde te creëren door te investeren in gelijksoortige bedrijven zodat synergie voordelen kunnen worden gerealiseerd en krachten kunnen worden gebundeld. Vaak wordt het belang van een private-equityfonds na 5 tot 7 jaar weer verkocht. De opbrengst wordt uitgekeerd aan de investeerders.

–> Lees ook: Streep door renteaftrek in private-equitystructuur

Kritiek op private equity

In potentie kan private equity een meerwaarde bieden. Uit bepaalde hoeken, en ook de afgelopen jaren in diverse nieuwsberichten, klinkt er echter ook kritiek op de private equity: de investeerders zouden zich slechts bekommeren om het rendement en niet om de onderneming en haar stakeholders. De winst die de fondsen maken, zou ten koste gaan van andere stakeholders. Werknemers verliezen hun baan of worden onder druk gezet om meer te leveren en een lager salaris te accepteren. Leveranciers worden tot concessies gedwongen zoals het accepteren van leverancierskrediet en ook crediteuren zouden onder druk worden gezet om hun vorderingen kwijt te schelden. Daarnaast wordt vastgoed of andere waardevolle activa verkocht, en vervolgens duur terug gehuurd. De prikkel tot het snel bereiken van een maximale winst brengt volgens de critici een waardeverschuiving van de stakeholders van de onderneming naar de investeerders met zich mee. De ene private-equitypartij is echter de andere niet. Veel verschillende partijen met verschillende gedachten en strategieën zijn actief binnen de private-equitysector.

–> Lees ook: KPMG: Recordaantal fusies en overnames in tweede helft 2020

Private equity gereguleerd

De toename van private-equity-investeringen heeft de afgelopen jaren geleid tot een aantal nieuwe ontwikkelingen. Zo is bijvoorbeeld private equity in de Europese Unie een gereguleerde financiële sector geworden. Na de kredietcrisis is de EU-richtlijn beheerders alternatieve beleggingsinstellingen ingevoerd. Participatiemaatschappijen hebben nu een vergunning nodig om hun activiteiten voort te zetten en er worden strenge eisen gesteld aan de transparantie van de bedrijfsvoering voor investeerders.

Een andere – meer praktische – ontwikkeling is de toename van investeringen van private equity in de zorg en financiële instellingen, ondanks specifieke toezichthouders en regelgeving binnen deze sectoren. Bekende voorbeelden zijn de overname van de verzekeraar Vivat nv en de fysiotherapieketen TopzorgGroep. In de zorg wordt zelfs de helft van de overnames gedaan door private equity, met name in de ondernemingen actief in de levering van medische hulpmiddelen en dienstverlening. In de praktijk blijkt dat private equity binnen deze sectoren veel kan toevoegen op het gebied van vernieuwing, digitalisering en klantvriendelijkheid.

–> Lees ook: Met deze 4 factoren creëren private equity-partijen waarde

Interesse in SPAC’s

De meest recente ontwikkeling is de interesse in SPAC’s: special acquisition companies. SPAC’s zijn bedrijven die via een beursgang kapitaal ophalen om hiermee bestaande bedrijven over te nemen. Investeerders weten bij de beursgang van de SPAC niet in welk bedrijf zij zullen gaan beleggen. Na de beursgang gaan de oprichters op zoek naar een bedrijf om in te investeren. Lukt dat niet binnen twee jaar, dan krijgen de investeerders hun geld terug.

Een laatste ontwikkeling is de toenemende reguleringsdruk en wijzigingen in regelgeving voor de private-equitysector. Ook in Den Haag blijft de opkomst van de private-equitysector niet onopgemerkt, en wordt aan tal van zaken gedacht voor verdere regulering bij overnames. Denk aan bescherming van ‘vitale ondernemingen’, maar ook de belastingdienst toetst of de huidige regelgeving aan de huidige verwachtingen voldoet of dat er wijzigingen gewenst zijn.

Conclusie: private equity niet weg te denken

De private-equitysector is niet meer weg te denken uit het financiële landschap. Ook onder particuliere beleggers zien wij de interesse groeien. Een eenduidig beeld over private equity is eenvoudig te geven: door korte lijnen met het management en de aanwezige financiële prikkel om rendement te genereren zal private equity zich actief bemoeien met de strategie, en minder snel terug deinzen om wijzigingen door te voeren om de onderneming te laten groeien. Aan de andere kant zijn er de bekende zorgen dat een onderneming juist wordt ‘uitgekleed’ en enkel met schulden en problemen achterblijft. Wat wel duidelijk is, is dat private equity ook de komende jaren een belangrijke rol in het investeringsklimaat zal spelen. Met de lage rentestand en de toegenomen interesse om te participeren is er veel geld beschikbaar om te investeren en te innoveren in zowel het mkb, alsook multinationals, de zorg en de financiële sector.

Auteurs: Caspar van der Winden en Arnout Rodewijk, beiden advocaat bij HVG Law LPP

Volg Executive Finance op LinkedIn!


Categorie: Nieuws Tags: Arnout Rodewijk, Caspar van der Winden, private equityDossier: Fiscaal

« Vorige
Volgende »

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CAPTCHA
Refresh

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Maak kans op uw gratis exemplaar: The CFO in Pole Position

Speciaal voor onze nieuwsbriefabonnees worden 3 exemplaren weggegeven van het populaire managementboek: The CFO in Pole Position.

Tot en met 30 april 2021 kunt u via de Executive Finance nieuwsbrief aangeven of u geïnteresseerd bent in dit boek. Onze redactie zal uit de ingestuurde reacties 3 winnaars bepalen. Bent u geïnteresseerd in een gratis exemplaar maar nog geen nieuwsbriefabonnee? Schrijf u dan direct in.

Net als in de Formule-1, is het nemen van beslissingen cruciaal voor zakelijk succes en kan het verschil uitmaken tussen de geruite winnaarsvlag of de zandbak. Beslissingen worden in toenemende mate gemaakt op basis van data maar welke afdeling binnen een organisatie is het meest geschikt voor de transformatie naar een Decision Oriented Organisation?

Alles over private equity

  • Investeringsmaatschappijen bij helft van overnametransacties betrokken (25 feb)
  • Bedrijfswaardering: hoe is de onderneming in staat met veranderingen om te gaan? (18 nov)
  • Streep door renteaftrek in private-equitystructuur (23 okt)
  • Private equityPrivate equity koopt bedrijven met steeds meer schuld (25 feb)
  • Franse investeerder Hunkemöller ontweek belasting (20 mei)

Hét e-learning platform voor financieel professionals

Volg ons op social media
  • Twitter
  • LinkedIn

Best gelezen

  • “CFO moet meer leren over fraude-oorzaken”
  • Wat is er aan de hand bij de Volksbank?
  • Masterclass: Wat kunnen we leren van de overnamecase SAB Miller?
  • Pacelle van Goethem: “Overtuigen is een kwestie van slim schakelen”
  • “CFO moet verbinding blijven zoeken tijdens een crisis”

Topjobs

  • Controller (FT)
    Controller (FT)
    Hocras

Agenda

Collegereeks Controller als Business Partner
Start 10 mei 2021 – Nyenrode, Breukelen

Masterclass Bestuurdersaansprakelijkheid in Finance
25 & 26 mei 2021 – Bilderberg Hotel, Garderen

Leergang Financieel Leiderschap
Start 31 mei  2021 – Nyenrode, Breukelen

Collegereeks Business for Finance
Start 1 juni 2021 – Utrecht

Masterclass Fusies & Overnames
28 & 29 juni 2021 – Nyenrode, Breukelen

Collegereeks Turnaround Management & Restructuring
Start 8 september 2021 – Nyenrode, Breukelen

Masterclass Essenties van Finance
5 & 12 oktober 2021 – Bilderberg Hotel, Garderen

Nationale Controllersdag
7 oktober 2021 – De Rijtuigenloods, Amersfoort

Vacatures

  • »
    Controller (FT)
  • »
    Financieel directeur
Meer partnernieuws »

Direct naar

  • Nieuws
  • Educatie
  • Nieuwsbrief
  • Magazine
  • Partner of Choice
  • Power BI cursus
  • Finance Academy

Kennis

  • Accounting
  • Compliance/ Integriteit
  • Consolidatie
  • Controlling
  • Corporate growth
  • Finance
  • Fiscaal
  • Management
  • Risicomanagement
  • Treasury

Executive Finance

  • Abonneren
  • Shop
  • Adverteren
  • Colofon
  • Contact
  • Algemene voorwaarden
  • Publicatievoorwaarden
  • Privacy en cookies

Categorieën

  • Nieuws
  • Inspiratie
  • Educatie
  • Branded content
  • Whitepapers