
Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Executive Finance spitte in aanloop naar verkiezingen de programma’s van de politieke partijen door. Opvallend veel partijen willen de komende jaren belastingontwijking en -ontduiking keihard aanpakken.
In deze gratis download leest u over:
- De standpunten van dertien partijen
- Hoe kijken de partijen aan tegen het belastingstelsel?
- Hoe wordt belastingontwijking en -ontduiking aangepakt?
- Hoe moet Nederland zich herstellen na de coronacrisis?
- Welke rol speelt duurzaamheid de komende jaren?
Volg Executive Finance op LinkedIn!
Jaren geleden is men begonnen belastingontwijking op één hoop te gooien met ontduiking. Zelfs in dit EF-gremium kent men helaas het essentiële verschil niet meer. Ontduiking kun je keihard aanpakken. Ontwijking niet. Ontwijken is nl per definitie legaal. Als je bepaalde vormen van ontwijking onwenselijk (geworden) vindt, kun je slechts de eigen regels/wetten aanpassen. Maar ‘keihard aanpakken’ suggereert dat er iets illegaals gebeurt. Het heeft iets van propaganda.
Geachte heer Arkes,
Dank voor uw reactie. Goed dat u het onderscheid tussen ontduiking en ontwijking zo aangeeft. Dank daarvoor. Wat we wilden duidelijk maken is in elk geval dat politieke partijen in hun programma’s aangeven dat ze willen dat bedrijven hun fair share aan belastingen gaan betalen. Ze willen dus belastingontwijking (inderdaad legaal) aanpakken.
Met hartelijke groet, Ronald Bruins
Hoofdredacteur Executive Finance
Dank voor de terugkoppeling! Niemand kan tegen fair share zijn. Ook ik niet uiteraard.
We moeten overigens wel altijd blijven uitleggen aan de medemens dat belastingen bij bedrijven gewoon in de kosten gaan en dat die kosten altijd doorberekend worden aan de volgende in de keten en uiteindelijk opgebracht door de laatste: de eindgebruiker/consument. Dat is wellicht teleurstellend nieuws voor velen, maar wel gewoon hoe het werkt. Allerlei hogere belastingen in de keten leiden misschien tot lagere belastingddruk elders, maar ook tot minder transparantie waarvoor je nu eigenlijk betaalt.
Off topic: waarom moet ik eigenlijk geen btw betalen als ik cryptocurrency koop? Dat is onlogisch. Het lijkt misschien op geld maar dat is het niet.
(Het zou ook veel toekomstige ellende kunnen voorkomen.)