
ABN AMRO schikt voor 480 miljoen euro met het Openbaar Ministerie omdat de bank tekortschoot bij het tegengaan van witwassen. Maar daar blijft het niet bij. Het strafrechtelijk onderzoek naar voormalige bestuurders van ABN AMRO loopt nog. Inmiddels zijn er door het OM drie mensen aangemerkt als verdachte. Waarschijnlijk gaat het ook om oud-topmannen Gerrit Zalm en Kees van Dijkhuizen, maar dit is niet door justitie bevestigd.
ABN AMRO werd er van verdacht onvoldoende te hebben gedaan om witwassen te voorkomen. Dat gebeurde op een dusdanige wijze dat de bank ook schuldwitwassen wordt verweten. Dit houdt in dat de bank redelijkerwijs ook echt een vermoeden moet hebben gehad dat bepaalde geldstromen niet deugden, maar vervolgens niets of te weinig heeft gedaan om dit te bestrijden. Dit is een ernstiger verwijt.
Boete al lang verwacht
Kenners gingen er al langer vanuit dat er waarschijnlijk nog een flinke boete zou volgen. Een paar jaar terug speelde al een vergelijkbare zaak bij ING. Die bank trof in 2018 een schikking met het OM van 775 miljoen euro.
Uiteindelijk bedraagt de boete voor ABN AMRO 300 miljoen euro. Daarnaast moet de bank nog 180 miljoen euro betalen voor ontneming. Dat is het bedrag dat ABN AMRO volgens het OM eerder heeft bespaard door zijn gebrekkige antiwitwasbeleid. Hierdoor duikt ABN AMRO opnieuw in de rode cijfers. Het concern verwacht door de straffen over het eerste kwartaal van het jaar een beperkt nettoverlies in de boeken te moeten schrijven.
–> Lees ook: Voorzitter UBS staat nog achter topman Hamers
Strafrechtelijk onderzoek loopt nog
Dat verantwoordelijke bestuurders waarschijnlijk niet ook buiten schot zouden blijven bij het onderzoek van het OM, komt niet als een verrassing. Bij de schikking van ING werd er een paar jaar terug nog niet gekozen voor het straffen van bestuurders. Maar daar was veel ophef over en de zaak kwam ook voor de rechter. Het gerechtshof in Den Haag bepaalde in december dat voormalig ING-topman Ralph Hamers ook nog strafrechtelijk moet worden vervolgd voor het falende toezicht op witwaspraktijken bij de bank.
Volg Executive Finance op LinkedIn!
lang: en_US