Egbert Krop verruilde een bestaan als manager audit bij ING voor de functie van CFO bij Icoinic Capital dat drie beleggingsfondsen voor cryptobeleggingen heeft. “Crypto’s zijn echt niet alleen pump and dump en snel cashen.”
Er ontvouwt zich een gesprek over de wereld van crypto’s, de mogelijkheden van blockchain en het belang van toezicht. À la Robeco, maar dan met achttien medewerkers, runt Icoinic Capital, opgericht door Krop en zijn vriend en IT-consultant Arthur Stolk, drie fondsen in cryptobeleggingen. Op de drie fondsen zitten fondsmanagers die in opdracht van vermogenden op dagbasis handelen in crypto’s. “We hebben dus ook gewoon euro’s op de balans waarmee we in- en uitstappen in crypto’s”, legt Krop uit. Daarna vertelt hij hoe het beleggingsbedrijf is ontstaan. “Ik dronk wekelijks koffie met een goede vriend van me. Tijdens die afspraken bediscussieerden wat er in de wereld gebeurt. In 2014 hadden we al het idee dat we iets konden met crypto’s, maar toen trokken we nog niet de stoute schoenen aan. Gelukkig maar, want daarna daalden crypto’s enorm. Maar in 2016 bekeken we de markt nog een keer. We zagen een interessante wereld waar een heleboel mensen heel enthousiast aan werkten, maar we zagen ook dat de professionalisering van de sector achterbleef.”
Ongekende mogelijkheden van technologie
“We zijn er toen volop ingedoken”, vervolgt Krop. “Al snel zagen we een ongekende waarde. Je kunt zonder moeite en direct geld naar overal in de wereld sturen. Dat is ongekend. Daar waar je er bij banken er heel veel moeite voor moet doen om een bedrag naar bijvoorbeeld China te krijgen. We zagen ook volatiliteit en die heb je nodig om te kunnen handelen en daar geld aan te verdienen. Als laatste zagen we de mogelijkheden van de achterliggende technologie blockchain, waaraan je smart contracts kunt hangen. Vanuit zo’n contract gaat er na een levering automatisch een signaal uit naar de betaalrekening om het geleverde te betalen. Ook daar liggen, zeker bezien vanuit de financeafdeling, enorme kansen. Maar dat aspect staat nog in de kinderschoenen. Aan de keukentafel besloten mijn vriend en ik Icoinic Capital te beginnen en crypto’s te kopen. Wij richten ons op de grotere crypto’s, zoals de Bitcoin en de Ethereum. Waar overigens genoeg volume in zit. Hoe meer volume, hoe minder er pump and dump, de koers oppompen en vervolgens de positie verkopen, kan plaatsvinden.”
“Wij proberen de risico’s zelf te beperken door zoveel mogelijk te opereren alsof er al toezicht is”
Voldoen aan Wwft
Krop zag ook dat er weliswaar direct werd gehandeld in crypto’s, maar dat er nog geen assetmanagers waren in deze tak van sport. Daar waar deze, kijk naar beleggingsfondsen van Robeco of Nationale Nederlanden, er wel zijn voor vastgoed en aandelen. Krop: “Mijn gedachte vanuit mijn complianceachtergrond was: Laten we een beleggingsfonds voor crypto’s veilig en gedegen opzetten, met bescherming voor de klant. Build to last. En dat zijn we gaan doen. We vallen onder de registratieregels van de Autoriteit Financiële Markten voor fondsmanagers. Dat is de alternative investment fund directive. Dit is nu nog een registratie en dus wat anders dan het fully regulated regime. Maar dat neemt niet weg dat we moeten voldoen aan diverse regels, zoals de wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme en de wet oneerlijke handelspraktijken.”
Hoog speculatieve belegging
Desondanks waarschuwt De Nederlandse Bank voor crypto’s an sich. Deze mogen geen valuta worden genoemd want ze zijn geen betaalmiddel waar een set aan regelgeving omheen zit. DNB ziet crypto’s als een hoog speculatieve belegging. “Dat het geen valuta mag worden genoemd, neemt niet weg dat het in bijvoorbeeld El Salvador al wel wordt gebruikt als betaalmiddel. Ik snap de DNB ook wel dat je de hoogspeculatieve excessen eruit wilt hebben, maar je moet ook innovatie omarmen. En dat kan door regels te stellen aan crypto’s. Ik juich dat toe. Sterker nog, wij proberen die risico’s zelf te beperken door zoveel mogelijk te opereren alsof er al toezicht is.”
Online monitoren
Dan het argument dat partijen die crypto’s kopen en verkopen anoniem blijven. Dat kan de blockchain een broedplaats maken voor cybercriminelen die bijvoorbeeld bedrijven afpersen met ransomware. “Dat is een probleem dat we moeten oplossen. Let wel, transacties blijven op de blockchain voor iedereen beschikbaar, altijd. Je hebt nu al forensische partijen die kunnen achterhalen wie welke transactie heeft gedaan en die patronen in de data van blockchain kunnen herkennen. Deze data zijn namelijk openbaar. Wallets kun je online monitoren, tot in lengte van dagen. Er werken duizenden mensen bij complianceafdelingen van banken, de Financial Intelligence Unit en de Fiod. Als we een klein deel van die mensen op data-analyse op de blockchain zetten, dan zouden we daar al heel veel kunnen vinden. Ik zou als crimineel niet graag via blockchain zakendoen, want de data blijven altijd openbaar terug te halen.”
Blockchain doet intrede op financeafdeling
Volgens Krop is het een kwestie van tijd voordat blockchain zijn intrede doet op de financiële afdeling. “Het voordeel is dat er automatisch een boekhouding ontstaat door transacties te doen op de blockchain. Het is triple entry accounting, in plaats van double. Bij double zit de zwakte van administratie door de mens erin. Foutgevoeligheid dus. De blockchain biedt een feilloze boekhouding. Ook hierin is voor finance nog een hele weg te gaan en de blockchain is ook nog niet zo ver. Of het de financeafdeling overbodig maakt? Nee, dat denk ik niet. Ik schat wel in dat in de toekomst op de blockchain de transacties en de acccounting worden gedaan. Zo kunnen financials zich – en dat willen we toch ook – toeleggen op advies aan de business. De controle van de boekhouding valt weg, schat ik in. Finance krijgt daardoor meer een beslissingsondersteunende rol.”
Hoe te waarderen in de jaarrekening?
Crypto’s zijn in essentie digitale codes door blockchaintechnologie gegenereerd en verhandelbaar op een digitale beurs. Ze worden als betaalmiddel gebruikt, maar verschillen van officiële wettelijke betaalmiddelen omdat de waarde niet is gegarandeerd door een overheid of centrale bank. De waarde is uitsluitend gebaseerd op vraag en aanbod. Vraag is dan ook hoe je ze moet waarderen voor de jaarrekening. “We handelen alleen in liquide markten waar je kunt in- en uitstappen. We hebben dus diverse beurzen, exchanges, waar je elk moment van de dag die waardering kunt doen. Ook precies op het moment dat je de boeken sluit. Die exchanges geven een goede waarderingsgrondslag, ook omdat het meerdere beurzen zijn. Wat lastiger zou zijn, is een illiquide blockchainproject te waarderen waar je als bedrijf al vroeg instapt. Want wat is daar de waarde nu van? Maar hetzelfde probleem heb je met start-ups. Daar is het eveneens lastiger waarderen.”

Genuanceerd over crypto’s
Praten over crypto’s is als praten over het coronavirus, stelt Krop. “Je kunt er op een verjaardag bijna geen genuanceerd gesprek over hebben. Pump-and-dumppraktijken komen voorbij. Tweets van Elon Musk. Of mensen zijn helemaal idolaat van crypto’s. Ik zou het fijn vinden als we wat genuanceerder zijn over crypto’s. Aan de voordeur is niet iedereen die met crypto’s werkt crimineel. De cryptomarkt heeft een marktkapitalisatie van iets meer dan twee biljoen Amerikaanse dollar. Als je dat vergelijkt met de huidige financiële markten, dan is dat een klein bedrag. De cryptomarkt wordt nu nog gedomineerd door retailbeleggers en kleine beleggers. De markt groeit wel snel en dat levert uiteindelijk minder volatiliteit op. Je hebt bijvoorbeeld meer geld nodig om überhaupt de Bitcoin van zijn plaats af te krijgen. Dat is positief, want daarmee wordt het steeds meer een volwassen beleggingscategorie. Uiteindelijk zullen dan misschien ook pensioenfondsen instappen.”
Neem het fenomeen serieus
Crypto’s worden vooral geassocieerd met munten zoals de Bitcoin en Ethereum, maar er is meer mogelijk, constateert Krop tot slot. “Ook bedrijfsfinancieringen gaan tegenwoordig via de blockchain. Crypto collateralized lending biedt een gedecentraliseerde structuur om eningen simpel en goedkoop aan te gaan. Maar je hebt ook spaarproducten in de blockchain. Al die zaken worden decentralized finance oftewel DeFi genoemd. Het is erg interessant die snelle ontwikkeling te zien. Wat de CFO ervan zou moeten weten? Wat deze technologie kan betekenen voor hem of haar. Crypto’s kunnen een product zijn als ze rendement willen hebben op de cashpositie. Maar ook bedrijfsfinancieringen behoren dus tot de mogelijkheden. Daarnaast gaat de blockchain vroeg of laat zijn intrede doen in het boekhoudproces. Als laatste kan het voor internationaal opererende bedrijven eenvoudig zijn met hun zakenpartners snel betalingen over en weer te krijgen. Neem het fenomeen in elk geval serieus. Net zoals banken dat doen. Softwarebedrijf R3 bouwt voor hen aan de lopende band blockchainoplossingen om interne processen te verbeteren. Dan kan het niet lang meer duren voordat CFO’s ermee te maken gaan krijgen.”