
Het gat tussen het pensioen van mannen en vrouwen is onder de OESO-landen behoorlijk hoog in Nederland. Dat wordt grotendeels veroorzaakt door de loonkloof, die doorwerkt in de pensioenen.
Dat blijkt uit een analyse van het CFA Institute en adviesbureau Mercer. De twee beoordelen jaarlijks wereldwijde pensioenen, waarin Nederland steevast hoog scoort. Het land zakt dit jaar naar de tweede plaats, maar wordt juist wel nog beter beoordeeld dan vorig jaar. Dat komt omdat dit jaar IJsland voor het eerst is meegenomen en dat land scoort op diverse punten erg goed op pensioengebied.
Administarteursdag: Het pensioenakkoord en het totaalpakket
Op 1 januari 2022 zou het pensioenakkoord in werking moeten treden, maar dat is een jaar uitgesteld. De wetgeving is nog niet klaar, waardoor bedrijven langer de tijd hebben om de regels uit het nieuwe stelsel te implementeren. Dat zou eerst uiterlijk 1 januari 2026 zijn, maar dat wordt nou de eerste dag van 2027. Ondernemers doen er verstandig aan om nu al voor te sorteren op het nieuwe stelsel. Op de Nationale Administrateursdag op 4 november praat Hans Kennis u in een uur bij over het pensioenpakket, wat er gaat veranderen en van welke regelingen u nu en straks gebruik kunt maken.
Loonkloof leidt tot pensioenkloof
De loonkloof, in Nederland verdienen vrouwen volgens het CBS negentien procent minder dan mannen, is terug te zien in de pensioenen. Die kloof wordt deels veroorzaakt door het verschil in parttime versus fulltime werk, maar ook doordat bedrijven niet transparant zijn over de lonen die ze betalen. Daardoor zien werknemers niet op welk loon ze eigenlijk recht hebben, waardoor bepaalde groepen, waaronder vrouwen, in de regel lager betaald worden. Het Europees Comité voor Sociale Rechten adviseerde vorig jaar om deze inkomensongelijkheid aan te pakken door deze transparantie te vergroten.
Meer parttimers
In Nederland werkt 37 procent van de arbeiders parttime, wat een behoorlijk hoog percentage is vergeleken met andere landen. In Nederland werkt meer dan de helft van de vrouwen parttime, terwijl dat gemiddeld in OESO-landen een vierde is. Dat betekent dat vrouwen in Nederland minder uren werken dan mannen, gemiddeld 25 uur tegenover 33 uur respectievelijk, wat betekent dat het inkomen lager is. En dat leidt weer tot een lager pensioen. Het rapport wijst erop dat deze verdeling vaak geen keuze is, maar een vereiste is om voor kinderen te kunnen zorgen.
Zorg kinderen bij moeder
Een advies om dit probleem aan te pakken is dan ook om kinderopvang in de wet beter te regelen. De kosten voor de zorg voor kinderen komen, zo blijkt uit de cijfers, vaker bij de moeder te liggen dan bij beide ouders. Dat vertaalt zich naar een loonkloof en later pensioenkloof. Ook zouden werkgevers de verschillen tussen parttime en fulltime arbeid kleiner kunnen maken.

Sparen stimuleren
De ranglijst kijkt naar elf punten van pensioenstelsel, onder meer naar het percentage van het gemiddelde loon dat een waar een gepensioneerde met een minimumpensioen op kan rekenen en naar de schulden of het spaargeld dat huishoudens opbouwen. Daaruit blijkt steevast dat Denemarken en Nederland het beste scoren. Beide landen moeten dit jaar IJsland dus voor laten gaan. Nederland kan in de toekomst beter scoren als schulden van huishoudens worden aangepakt en sparen meer wordt gestimuleerd.