
Hoe zit het ook alweer met het werkkapitaal? In een serie artikelen op cmweb en nieuwe videocursussen op Finance Academy E-learning gaat universitair hoofddocent Jean Gieskens er dieper op in.
Het begrip werkkapitaal is een parapluterm, zo legt Gieskens uit. Niet iedereen bedoelt hetzelfde als het gaat over het werkkapitaal en met een verfijning van de terminologie weten we waar we het dan precies over hebben. In de praktijk wordt meestal verwezen naar het netto werkkapitaal, de vlottende debet en vlottende credit posten van de balans, oftewel de vlottende activa verminderd met de kortlopende schulden. Of anders gezegd: ‘Het deel van het eigen vermogen plus de langlopende leningen dat niet wordt gebruikt voor de financiering van de vaste activa.’
E-learning Statische Analyse Werkkapitaal
In deze nieuwe videocursus Gieskens de theorie van verschillende werkkapitaalposities toe. Na het volgen van deze cursus weet u:
- Hoe de meest basale werkkapitaal berekening (BWK) eruitziet
- Hoe de verfijning daarvan (het NWK) werkt
- Wat de berekening van het Cash Cushion inhoudt
- Wat het Autonome en Inherente Netto Werkkapitaal zijn
- Hoe de formules van bovenstaande posities eruitzien
- Wat de werkkapitaalmatrix is
In bijvoorbeeld financiële media wordt de term gebruikt zonder toevoegingen die duidelijk maken waar het om gaat. Zo is er niet alleen onderscheid tussen bruto en netto werkkapitaal, maar ook inherent versus autonoom werkkapitaal, en trade versus non-trade werkkapitaal. Het is dan aan de lezer om aan de context af te leiden om welke specifieke vorm van werkkapitaal het gaat. Spraakverwarringen of zelfs pijnlijke fouten bij financiële analyses en financieringsaanvragen liggen dan mogelijk op de loer.
Beschikbaarheid vermogen
De klassieke financieringstheorie legt een dwingende relatie tussen de financieringsbehoefte van de activa enerzijds en de beschikbaarheidstermijn van het vermogen (krediettermijn) anderzijds. De termijn van de financieringsbehoefte van de onderscheiden activa wordt bepaald aan de hand van de omlooptijd (uitgedrukt in dagen) van deze activa. De toepassing van de klassieke financieringstheorie leidt zodoende tot partiële financiering. In de meest pure vorm zou dit leiden tot een 1-op-1 financiering: voor elke activapost een aparte financiering.
Maar in de praktijk wordt om pragmatische redenen veelal per groep activa een bijpassende financiering gezocht. De financiële structuur geeft de wijze aan waarop de kapitaalstructuur wordt gefinancierd door de vermogensstructuur. Het credo van de klassieke financieringsleer, en daarmee de Gouden Balansregel, luidt: ‘Vast-Lang, Vlottend-Kort’. Ofwel: Vaste activa dienen langlopend te worden gefinancierd, vlottende activa kortlopend.
Statische analyse
Een doel van het optimaliseren van werkkapitaalposities is de optimalisatie van de statische liquiditeit. Het gaat hier om liquiditeit die gemeten wordt via de balans. In de nieuwe e-learning Statische Analyse Werkkapitaal gaat Gieskens hier dieper in. In een op handen zijnde vervolgcursus spreekt hij meer over Dynamisch Werkkapitaalbeheer.
Serie werkkapitaalanalyse en beheer
Jean Gieskens schreef voor cm: ControllersMagazine een serie artikelen over werkkapitaalanalyse en beheer. In deze serie is verschenen:
Artikel 1: De gouden balansregel en diens ratio’s
Artikel 2: Werkkapitaal en werkkapitaalposities
Artikel 3: De werkkapitaalmatrix
Artikel 4: Cash Conversion Cycle: Procesmatige benadering van werkkapitaalbeheer
Artikel 5: Risk return trade-off for working capital: conservatief, actief en agressief werkkapitaalbeheer
Artikel 6: Cashflows: BHK-kasstroom
Artikel 7: Cashflowbegrippen: wat is free cashflow?
Artikel 8: Werkkapitaal versus werkzaam vermogen
Finance Academy E-learning
Leeromgeving Finance Academy E-learning bevat cursussen met een breed scala aan onderwerpen die voor controllers van belang zijn. Met het platform kunt u uw leerdoelen verwezenlijken en kennis vergaren om op de toekomst voorbereid te zijn volgens de nieuwe richtlijn voor Permanente Educatie. Maak nu kennis en profiteer van 10 procent korting op een abonnement. U kunt ook geheel vrijblijvend een gratis e-learning proberen om de omgeving te leren kennen.
