
Duitsland komt komende winter in een recessie terecht, voorspelt het Duitse onderzoeksinstituut Ifo in zijn herfstprognose. De toonaangevende instelling verlaagde zijn raming voor de groei van de grootste economie van Europa voor volgend jaar. Dit jaar rekent Ifo op 1,6 procent groei. Volgend jaar zal dat een krimp van 0,3 procent zijn.
De inflatie zal dit jaar gemiddeld 8,1 procent bedragen en volgend jaar 9,3 procent. “De stopzetting van de gasleveringen uit Rusland tijdens de zomer en de drastische prijsstijgingen die daarvan het gevolg waren, hebben het economisch herstel na de coronacrisis in de kiem gesmoord”, aldus het Ifo-instituut. “We verwachten pas in 2024 een terugkeer naar een normale situatie, met een groei van 1,8 procent en een inflatie van 2,5 procent.” In vergelijking met een prognose van juni heeft Ifo zijn groeiprognose voor 2023 met 4 procentpunten verlaagd en zijn inflatieprognose met 6 procentpunten verhoogd.
Lees ook: Rabobank: economie nadert kantelpunt, eind dit jaar krimp
Minder gas uit andere bronnen
Clemens Fuest, het hoofd van het instituut, zei tegen de krant Tagesspiegel dat de energieprijzen op de lange termijn zullen dalen omdat Rusland zijn gas en olie aan andere landen zal verkopen. Deze landen zouden op hun beurt dan weer minder gas uit andere bronnen kopen, dat “dan naar Europa zal stromen”, zei hij. De econoom pleitte voor een substantieel aanbod van overheidssteun aan bedrijven nu de energiecrisis voortduurt, maar die bedrijven kunnen niet louter afhankelijk zijn van de steun. Volgens hem hebben bedrijven over het algemeen minder hulp nodig dan tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis.
Lees ook: Groei economie eurozone onverwacht sterk, Nederland koploper EU
Toenemende risico’s
De Duitse staatssecretaris van Financiën Florian Toncar zei dat er toenemende risico’s zijn dat de economie in een periode van stagflatie, met dus vrijwel geen economische groei maar wel een hoge inflatie, zal belanden. Hij stelde dat de ramingen voor de Duitse economische groei de laatste tijd flink naar beneden zijn bijgesteld, terwijl de prognoses voor de inflatie juist steeds verder naar boven zijn gegaan. Toncar zei dat de stijgingen van de consumentenprijzen de sterkste in decennia zijn. De Duitse regering kwam onlangs met een nieuw steunpakket van meer dan 65 miljard euro om huishoudens te helpen met de hoge inflatie en sterk gestegen energieprijzen.
Lees ook
Nederlandse economie groeide in sneltreinvaart in tweede kwartaal
Centrale bank China wil economie behoeden voor hoge inflatie