
Met de plannen om het belastingstelsel te vereenvoudigen bent u nu aan zet. Het kabinet is een internetconsultatie gestart om te zien wat Nederlanders vinden van fiscale regelingen en hun complexiteit.
Voor de zomer wil het ministerie van Financiën een plan van aanpak presenteren om het stelsel eenvoudiger te maken. Als eerste stappen zijn bijvoorbeeld de gebruikelijk-loonregeling voor start-ups en de fiscale oudedagsreserve afgeschaft en verdwijnt de inkomensafhankelijke combinatiekorting ten faveure van een andere kinderopvangtoeslag. Nieuwe voorstellen moeten naar verwachting dan in het Belastingplan 2024 worden aangekondigd.
Internetconsultatie
Het belastingstelsel is zo ingewikkeld geworden omdat er zoveel uitzonderingen zijn, vindt het kabinet. Om dat in te perken, wordt er gekeken welke regelingen nog maar slecht uitlegbaar zijn voor mensen zonder fiscale achtergrond, geen nuttig beleidsdoel (meer) hebben, welke uitvoeringstechnisch complex zijn voor de fiscus en welke negatief worden geëvalueerd.
Daarom vraagt de overheid nu ook uw mening over het belastingstelsel in deze internetconsultatie. Wat vindt u bijvoorbeeld van de samenloop van de reiskosten en thuiswerkvergoeding, de BOR, de heffingskorting op energiebelasting en meer? Hier vindt u een lijst met de 11 open vragen die burgers en bedrijven voorgeschoteld krijgen. Reageren kan tot en met 9 april.
Voorbeelden fiscale regelingen
Als voorzet is er bij de internetconsultatie deze uitgebreide lijst van fiscale regelingen en hun doelstellingen te vinden. Daarop onder meer de EIA & VAMIL, de verdwijnende middelingsregeling, de Kleineondernemersregeling, Vpb-tarieven, vrijstelling groen beleggen, de alsmaar lager wordende zelfstandigenaftrek, ontwikkelsubsidie WBSO en meer.
Wat kan geschrapt?
Dat moet een betere kijk opleveren naar welke regeling kunnen worden afgeschaft. Op deze manier moeten er minder specifieke belastingregels zijn, terwijl de Belastingdienst verschuift naar generieke belastingverlaging om te compenseren voor geschrapte fiscale verlichtingen. Op deze manier moet het voor ondernemers en burgers niet leuker worden, maar wel makkelijker.