
Accountantsvereniging SRA heeft een aantal standpuntenbepaling voor de positie van de dga gepubliceerd en komt met verbeterpunten voor de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR).
De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) is volgens deskundigen te royaal geworden en willen diverse partijen de regeling op de schop nemen. SRA waarschuwt dat de BOR nodig is om de continuïteit van familiebedrijven te garanderen. De accountantsvereniging doet daarom enkele voorstellen om de BOR en de doorschuifregeling in de inkomstenbelasting (DSR) te verbeteren.
‘SRA pleit voor een neutraler, bestendiger, eenvoudiger, uniformer en transparanter belastingstelsel,’ stelt de vereniging. ‘Bij zo’n stelsel past ook een uniforme en transparante uitvoering door de Belastingdienst, waarbij toegang tot de BOR binnen de wettelijke kaders niet wordt onthouden aan belastingplichtigen of pas wordt verleend na een intensief en kostbaar afstemmingstraject of rechtsgang.’ Volgens de SRA moeten de volgende aanpassingen worden toegepast:
- Meer flexibiliteit voor de onderneming na gebruikmaken van de BOR: na overdracht moet de ondernemer de onderneming lange tijd nagenoeg ongewijzigd voortzetten. Past de ondernemer zich aan aan de veranderende economische omstandigheden, dan loopt hij het risico dat de BOR wordt teruggedraaid.
- In verband met de financierbaarheid is een hogere 100%-vrijstelling dan nu nodig en een lagere restvrijstelling met een aanvullende renteloze betalingsregeling.
- Breid de BOR uit, zodat ook niet-familieleden er gebruik van kunnen maken. Dan is er altijd de beste keuze voor opvolging.
- Bij faillissement van een onderneming wordt de BOR teruggedraaid en moet er alsnog met de Belastingdienst worden afgerekend. Dat moet worden afgeschaft.
- Schaf de dienstbetrekkingseis van de DSR van minimaal 36 maanden voorafgaand aan de schenking van de onderneming af.
- De DSR waarvan een ondernemer bij bedrijfsoverdracht van bijvoorbeeld een eenmanszaak, bv of vof gebruik kan maken, moet ook van toepassing zijn op ‘schenkingen onderlangs’. De DSR geldt ook voor overdracht buiten de familiesfeer.
Geen meerderheid versobering
Eerder al had de Tweede Kamer plannen om de BOR uit te kleden. In een eerste fase van dat wetsvoorstel zou er een progressief tarief komen om het huidige tarief voor inkomen uit aanmerkelijk belang (box 2) te vervangen. Dat stuitte op kritiek van onder meer het Register Belastingadviseurs, omdat dit plan uitging van een onjuiste vergelijking van de inkomstenbelasting van dga’s en de belastingdruk voor ondernemers.
Dit onderdeel werd uit het voorstel geschrapt, maar ook voor een afgeslankte versie om de BOR te versoberen was geen Kamermeerderheid te vinden. PvdA en GroenLinks willen de BOR graag versoberen, maar regeringspartijen menen dat er al voldoende maatregelen worden genomen om vermogen te belasten.
Lees ook
Toezichthouder bezorgd om overname accountants door investeerders
“Overnames leg je tegenwoordig ook langs de maatschappelijke meetlat”